Eğitim
  • 1.5.2006 12:40

BAKAN ÇELİK'TEN 'ÇİFT DİPLOMA' AÇIKLAMASI

ALİ ULURASBA
ANKARA - Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Açık Öğretim Lisesi'ne kayıt yaptıran yaklaşık 56 bin öğrencinin, genel lise sınavlarına girmeleri ve kazanmaları halinde üniversite sınavına girebileceklerini belirtti.
CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı'nın soru önergesini cevaplandıran Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, kamuoyuna 'çifte diploma' olarak yansıyan konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Açık Öğretim Lisesi'ne kayıt yaptıran yaklaşık 56 bin öğrencinin genel lise sınavlarına girmeleri ve kazanmaları halinde üniversite sınavına girebileceklerini belirten Çelik, "Söz konusu öğrencilerin haklarının korunması, idarenin güvenirliği ve ciddiyeti bakımından elzem olup, idari istikrar ve kazanılmış hak ilkelerinin bir sonucudur. Her ne kadar ilgili yönetmeliğin bazı maddelerinin yürürlüğü durdurulmuş ise de kayıt işlemlerinin tesis edildiği tarihte yürürlükte olduğu ve halen de yürürlükte olan diğer mevzuat hükümlerine uygun biçimde kazanılmış hakların korunması zorunlu olduğundan, öğrencilik durumları devam eden söz konusu 56 bin kişinin 27-28 Mayıs 2006 tarihinde gerçekleşecek Açık Lise sınavına ve sınavda başarılı olmaları durumunda da kazanacakları genel lise diplomasıyla isteyenlerin 11 Haziran 2006 tarihinde gerçekleştirilecek olan üniversite sınavlarına girmelerinde yasal bir engel görülmemektedir" dedi.
"Bugüne kadar gerçekleştirilmiş tüm iş ve işlemlerde hukuki çerçevede hareket edilmiştir" diyen Bakan Çelik, "İleride işlemin iptali için açılacak bir davanın olumlu veya olumsuz sonuçlanması durumunda da yargı kararı ve genel hukuk kuralları çerçevesinde gereken yerine getirilecektir" ifadelerinde bulundu.
Yönetmelik düzenlenmesinin bakanlığın görevleri arasında olduğuna işaret eden Bakan Çelik, yetki yönünden hukuka aykırılık olmadığının altını çizerek, "Yetki yönünden hukuka aykırılık bulunmamakta olup, bu düzenleme bireylerin eğitim ihtiyaçları ile ülkenin ihtiyaçları ve toplumun refah düzeyi göz önüne alınarak 1739 sayılı kanunun bakanlığımıza yüklediği görevler gereği yapılmıştır. Bu konu İstanbul Üniversitesi'nin Balta Limanı Tesisleri'nde Üniversitelerarası Genel Kurul Toplantısı'nda YÖK yetkililerinin de hazır bulunduğu toplantıda gündeme gelerek görüşülmüştür" dedi.
Bakan Çelik'in açıklamalarına göre, Açık öğretim Lisesi'ne kayıt yaptıran yaklaşık 56 bin kişiden, mezun oldukları öğretim kurumlarına ve kayıt yaptırdıkları Açık Öğretim Lisesi programlarına göre 15 bin İmam Hatip Lisesi mezunu öğrencinin bu imkandan faydalandığı görülüyor. Geri kalanlar ise Endüstri Meslek Lisesi, Kız Meslek Lisesi ve Ticaret Lisesi öğrencilerinden oluşuyor.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 06:22

İLGİLİ HABERLER