Sağlık
  • 4.4.2024 11:43

Bakımevi hemşiresi bildirdi.. Ölümün geldiğini haber veren 7 işaret

Hayatın son aşaması, herkes için üzücü olduğu kadar merak da edilen bir süreç. İnsanların hayatlarının sonunda neler yaptığı ve neler hissettiği, büyük bir merak konusu. Bir bakımevi hemşiresi ise ölüm yaklaşırken insanların 7 ortak davranışının ve hissinin bulunduğunu söyledi.

Hemşire Maria Sinfield, hastaların son günlerinde neler yaşadıklarını ilk elden gördü. Herkesin yaşamın sonuna ilişkin deneyimlerinin farklı olabileceğini hatırlamanın kritik önem taşıdığını, ancak ne bekleneceğine dair bir miktar anlayışa sahip olmanın, yaslı ailenin bunu görmesini daha katlanılabilir hale getirebileceğini açıkladı.


Yaşamının sonuna yaklaşmış kişilerin sergilediği bazı fiziksel olaylar da biraz endişe verici görünebilir ancak hepsi doğal sürecin bir parçasıdır. Sinfield, bir kişinin sona yaklaştığı anlamına gelebilecek aşağıdaki yedi işaretten bahsetti. İşte detaylar…


YAVAŞLAMAK

Hemşire Sinfield, insanların son haftalarda ve günlerde "gerçekten" çok yavaşladıklarını ve çok yorulduklarını açıkladı. Yaşamlarının sonundaki birçok insanın, sohbet etmek veya yemek yemek gibi basit işleri yapabilmek için enerjilerini toplaması gerektiğini de sözlerine ekledi.


DAHA AZ YEMEK YEMEK

Sinfield, genellikle insanların ölüme yaklaştıklarında daha az enerji kullandığını, aktifliğini kaybettiğini ve bu nedenle daha az yiyecek tükettiğini belirtti. Bu durumun ise ailelerde en yaygın "endişe" kaynağı olduğunu açıkladı.


FAZLA SICAK VEYA SOĞUK HİSSETMEK

Birinin hayatının son birkaç gününde olabileceğini gösteren bir diğer işaret de vücut ısısını düzenlemekte zorlanıyor olmasıydı. Bu durum, hastanın alışılmadık derecede sıcak veya soğuk hissetmesine neden olabilir. Hemşire, kişinin vücudu yavaşlamaya başladıkça kan dolaşımının da yavaşladığını ve bunun da bu işarete yol açabileceğini açıkladı.


SOLUNUM DÜZENİNDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Bir hasta yaşamının son birkaç saatine ulaştığında Sinfield, nefes alma düzeninin değiştiğini, yavaşladığını ve sığlaştığını paylaştı. "Solunum değişiklikleri o kadar küçük ve hafif olabilir ki aile, hastanın uzun süre nefes almayı bıraktığını fark etmeyebilir" açıklamasında bulundu.


NEFES SESİNDEKİ DEĞİŞİMLER

Bazen hastanın nefes alış verişi değiştiğinde ve kişi bilincini de kaybettiğinde, boğazındaki salgıları temizleyemeyebilir. Hemşire bunun "tıkırtılı bir sese" veya "salgı sesine" neden olabileceğini ve bunların duyulmasının "çok rahatsız edici" olabileceğini açıkladı.


Ancak Sinfield, bu seslerin ölmekte olan kişiye herhangi bir sıkıntı veya acı vermediğini açıkladı. Ayrıca kişinin pozisyonunu değiştirmek bu sorunu çözmeye yardımcı olabilir.


BİR ŞEY SÖYLEMEYE VEYA YAPMAYA DAİR GÜÇLÜ BİR İSTEK DUYMAK

Hasta sona yaklaştığını hissettiğinde, bazı insanlar sıklıkla daha önce yapmadıkları bir şeyi yapmak veya söylemek isterler. Hemşire Sinfield, insanların ölen sevdiklerine sanki onlarla aynı odadaymış gibi seslendiği vakalara da tanık olduğunu açıkladı.


KAFA KARIŞIKLIĞI HİSSİ

Bazı insanların ölmeye yaklaştığında yaşadığı bir diğer hissin, yaşamlarının sonunda aniden ortaya çıkan halüsinasyonlar olarak ortaya çıkabilen kafa karışıklığı olduğunu açıkladı. O kişi son birkaç saat içinde bilincini kaybetmiş ve sonra uyanmış olabilir diyen Sinfield, bu durumun insanlarda daha şiddetli bir kafa karışıklığına neden olabileceğini söyledi.

sabah gazetesi

Güncellenme Tarihi : 6.4.2024 10:33

İLGİLİ HABERLER