Gündem
  • 9.11.2013 16:56

'Başbakan kendini hepimizin babası olarak görüyor'

Demirtaş, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi'nin kayıp yakınlarıyla ''Kayıplar bulunsun, failler yargılansın'' sloganıyla her hafta Koşuyolu Parkı'nda düzenlediği oturma eylemine katıldı. Demirtaş, burada yaptığı konuşmada, faili meçhul cinayetlerin hesabının sorulmadığını, bu cinayetlerinden AK Parti döneminde işlendiğini savundu.

Kayıpların hesabının sorulacağını, tetikçilerin çoğunun devletin yüksek kademelerinde görev yaptığını iddia eden Demirtaş, "Kim burada çok Kürt öldürmüşse devlette yükselmiştir. Hangi vali Kürdü iyi ezmişse burada ödül alarak büyük illere gitmiştir. Bugüne kadar bu katiller halk arasında lanetle anıldı" diye konuştu.

Daha sonra gazetecilerin Nusaybin-Suriye sınırında örülen güvenlik duvarı ile ilgili sorusu üzerine Demirtaş, hükümetin birçok üyesinin, bakanlar, hatta AK Parti Grup Başkanvekillerinin defalarca duvarın yapılmadığını açıkladıklarını, yapılan görüşmelerde bunun sözünü verdiklerini belirtti.

"Duvar örmek korkunun işaretidir. Türkiye'de duvar örülerek yeni sorunların çıkmasına izin vermeyeceğiz. Niye Kürtler arasında duvar örülüyor?" diyen Demirtaş, sınırları kaldıracak politikaların uygulanması gerektiğini kaydetti.

- İmralı'ya giden heyet

İmralı'ya giden heyetin içerisinde isminin olup olmadığı yönündeki soru üzerine Demirtaş, Adalet Bakanlığına kendi isminin sunulmadığını, İmralı'ya giden 3 kişinin isminin yer aldığını bildirdi.

Heyetlerinin kendilerinin uygun gördüğü şekilde şekillenip gideceğini, önemli olanın sürecin canlanmasını sağlayabilmek olduğunu vurgulayan Demirtaş, heyetlerin gidiş amacının da bu olduğunu aktardı.

Sürecin tıkandığını, ilerlemediğini anlatan Demirtaş, heyetlerin gidip gelmesinin yeni gelişme sağlayabileceğini dile getirdi.

- Başbakan Yardımcısı Arınç'ın açıklaması

Demirtaş, öğrenci evleriyle ilgili tartışmalarının sorulması üzerine Demirtaş, "Başbakan, Türkiye'yi kendi evi, hepimizin evini de kendi evi olarak görüyor. Kendisini de hepimizin babası olarak görüyor. Sert, hiddetli bir baba olarak herkese parmak sallayıp yaşama dizayn vermeye çalışıyor. Başbakanın böyle bir yetkisi yoktur" dedi. 

Demirtaş, "Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna karşılık hükümet içerisinde benzeri rahatsızlıkların bulunduğunu bildiklerini, bakanların birçoğunun Başbakanın arkasını toparlamakla meşgul olduğunu ileri sürdü. Arınç'ın düştüğü duruma üzüldüğünü dile getiren Demirtaş, "Başbakanın açıklamaları öyle bir hale geldi ki Bülent Arınç bile düzeltemiyor. Adam ne yapsın daha. Düzeltmeye ve toparlamaya çalıştı, o bile başaramıyor" ifadelerini kullandı.

- Diyarbakır'da kaldırılan tabela

Diyarbakır'da "Ne Mutlu Türküm Diyene" tabelasının kaldırılması konusunda da Demirtaş, Valiliğin sözkonusu tabelanın görüntü kirliliği ve paslandığı için kaldırıldığını açıkladığını söyledi.

"Yok eğer gerçekten sürecin gereği olarak Diyarbakır gibi Kürt yoğunluklu bir şehirde o söz anlamını yitirmiştir, bu nedenle kaldırdık deselerdi anlamlı olabilirdi. Irkçı, tekçi, sloganların topluma dayatılması doğru değil. Dağa, taşa, bağa, bahçeye her yere bunu yazmanın anlamı yoktur. Kaldırılmış olması doğrudur. Ama Valilik de hükümet de cesurca arkasında durmalıdır" diyen Demirtaş, bunun cesurca savunulması gerektiğine dikkati çekti.

- Batman'daki olay

Batman'da bir kişinin ölümü iki kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan saldırının BDP ile Hüda-Par çatışması olarak yansıtıldığını, böyle birşeyin olmadığını vurgulayan Demirtaş, herhangi bir partiyle çatışmalarının bulunmadığını, partilerine, çalışmalarına ve gençlik teşkilatı üyelerine yönelik saldırıların yapıldığını iddia etti.

Demirtaş, gerilimin tarafı olmadıklarını, ortada açık bir cinayet olduğunu, bu cinayetin kimler tarafından işlendiğinin bilindiğini savunarak, parti olarak gerilimin büyümesini istemediklerini söyledi.

Hüda-Par'la ilgili "Daha ağızlarında tek bir hükümete eleştiri duymuş değiliz. Bu nasıl muhalefet partisi anlamadık. Gece gündüz BDP'ye küfür ve hakaret. Bize mi iktidara karşı mı kuruldular, karar versinler. Gidip Başbakanla görüşüp arkasından BDP'ye saldırmanın bir anlamı yok. Böyle bir partinin büyüme şansı da yoktur" değerlendirmesinde bulunan Demirtaş, parti teşkilatlarına bu konuda dikkatli olmaları yönünde uyarıda bulunduklarını söyledi.

Adana'da ele geçirilen silahların sorulması üzerine Demirtaş, şunları kaydetti:

"Adana'da bir tır dolusu silah yakalandı. Bunun açıklanması lazım. Türkiye içinde bazı operasyonel güçlerin birbirine karşı operasyonudur bu. Yoksa o kadar malzeme konusunda devletin bilgisi yok mudur? Adana'da onu yakalayan güç ayrıdır, bütün onları Türkiye'de örgütleyip oraya gönderen güç ayrıdır. İkisi de Türkiye'nin içindedir. Devlet kurumları birbirine operasyon yapmıştır. Bu göstermelik operasyon da olabilir."
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 10:32

İLGİLİ HABERLER