Gündem
  • 13.11.2015 20:26

Bir tarafta kral ihtişamı bir tarafta Suriyeli sefaleti

Ülkelerindeki savaştan kaçarak turizm kenti Antalya’ya gelen ve tarlalarda çalışıp derme çatma çadırlarda yaşam mücadelesi veren onlarca Suriyeli, Suudi Kral Selman için ayrılan 600 metrekarelik kral dairesi kadar bir alanda açık havada sefalet içinde yaşıyorlar


Ülkelerindeki savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen ve Antalya’da kendi imkanlarıyla kurdukları derme çatma çadırlarda kalan Suriyeliler, yaklaşan kış mevsimi öncesi ayakta kalmaya çalışıyor. 3 yıl önce Türkiye’ye giriş yapan Suriyeliler; Kilis, Adana ve Hatay’da bir süre kaldıktan sonra hayatlarını devam ettirebilmek ve bir parça kuru ekmek için turizm ve tarım kenti Antalya’ya göç etti.

KURDUKLARI 20 ADET DERME ÇATMA ÇADIRDA KALIYORLAR
Antalya’ya kapalı kasa küçük midibüslerle gelen Suriyeliler, tarım işçiliği için merkez Aksu İlçesi Kundu Mahallesi’nde derme çatma 20 çadır kurdu. Özellikle Halep, Rakka ve Deyrizor şehirlerindeki DAEŞ zulmünden kaçan Suriyeliler, burada zor koşullarda yaşıyor. Havaların soğuması ve yağmurların başlamasıyla birlikte çadırları su basmasın diye hendekler kazan sığınmacılar, zemini toprak olan çadırda yaşam mücadelesi veriyor. Tuvalet ve banyo gibi zorunlu ihtiyaçlarını dışarıya kurdukları çadırlarda gideren Suriyeliler, kendilerine uzatılacak yardım eli bekliyor. Tüm bu olumsuzluklara rağmen çocuklar hiçbir şeyden habersiz oyunlarında devam ediyor.

GÜNLÜK 20 LİRAYA TARLALARDA ÇALIŞIYORLAR
Suriyeliler yaşamlarını sürdürebilmek için günlüğü 20 TL’den pamuk, nar, çilek toplama ve çeşitli sera işlerine gidiyor. Çalışamayacak durumda olan kadın ve erkekler ise evde çocuklara bakıyor. Çadırlarda en büyük zorluğu kadınlar çekiyor. Kadınlar bir taraftan kovalarla içme suyu taşırken, tek oda çadırda hem çocuk bakıp hem de yemek yapıyor.

2 KİLOMETRE İLERDE LÜKS VE ŞATAFAT
Yaklaşık 200 kişinin sefalet içinde yaşadığı 20 çadırın 2 kilometre yakınında ise ise G20 Liderler Zirvesine katılmak üzere Antalya’ya gelen Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud konaklıyor. 15 Kasım tarihinde başlayacak G-20 buluşması için Türkiye’ye gelen ilk konuk Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud ve Prens El Velid Bin Telal olmuştu. Suriyelilerin çadırlarında sadece 2 kilometre mesafede yer alan Mardan Palace oteli kapatan Kral Selman ve heyeti için 546 saray odası ve 400 lüks araç kiralanmıştı. Lüks karşılama ve otel kapatmalar nedeniyle Arabistan Kralı Salman ülkesine, az sayıda Suriyeli kabul ettiği için eleştirilmişti.

TÜRKİYE'YE MİNNET, DÜNYA LİDERLERİNE ÇAĞRI
Antalya’da yaşayan Suriyeliler ise çok yakınlarına kadar gelen Kral Selman’ın ve G20’ye katılacak liderlerin Suriye sorununa kayıtsız kalmamalarını ve kendilerine destek olmalarını istediler. Tercüman aracılığı ile konuşan Suriyeli kadın, "Kral durumumuzu bilmiyor mu, neden bize yardım etmiyor. Türkiye dışında bize sahip çıkan olmadı" diye sitemde bulundu. Suriyeliler, kendilerine sınır kapısını açan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'na minnetttar olduklarını dile getirdiler. 

İSA AKAR 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 17:38

İLGİLİ HABERLER