Gündem
  • 28.6.2008 13:16

CHP'YE SOL DARBE!... O DA, "SOSYALİST ENTERNASYONAL'DEN ATIN" DEDİ!

Almanya, Fransa ve İsveç'in CHP'yi "CHP sosyal demokrat değil" diyerek uyarmaya hazırlandığı, Sosyalist Enternasyonel'in 23. Kongresi öncesi Türkiye'nin liberal solcuları arasında önemli bir isim olan Prof. Dr. Baskın Oran örgüt üyelerine mektup göndererek CHP'nin Sosyalist Enternasyonal'den atılmasını istedi. Mektubunda CHP'li bir aileden geldiğini vurgulayan Oran, CHP'nin neden Sosyalist Enternasyonal'den atılması gerektiğini anlattı. 30 Haziran-2 Temmuz'da Atina'da yapılacak Sosyalist Enternasyonal'in yoldaşlarına seslenen Oran bugün baktığında 1960'lı yıllarda CHP'nin dünyada yükselen sol hareketten faydalanmak için taktiksel olarak sola doğru kaydığını yazdı. CHP'yi hala 1930'ların siyasi anlayışına sahip bir parti olarak niteleyen Oran Türkiye'deki son siyasi tartışmalarda CHP'nin oynadığı rolü şöyle dile getirdi: "Anayasa Mahkemesi tarafından işlenen son iki hukuk skandalı CHP'nin girişimleriyle başlamıştır. Bunlardan ilki Cumhurbaşkanı seçiminde yeterli çoğunluğun 367 olmasının zorunlu tutulması ve genç kadınların üniversitede başörtüsü takmalarının reddedilmesi." CHP'yi MHP dahil meclisteki bütün siyasi partiler arasında en gerici parti olarak tanımlayan Oran, CHP'nin Sosyalist Enternasyonal'den atılmasının partinin üzerindeki ölü toprağını atacağını belirtti.

ADAM OLUR, DÖNER

Oran mektup yazma gerekçesini "Eğer CHP Sosyalist Enternasyonalden atılırsa, bu partiyi bir parça sallayıp kendine getirebilir. Benim amacım CHP Sosyalist Enternasyonal'den atılsın, adam olsun tekrar alınsın" diye açıkladı.

ÖZDALGA'DAN "ATIN" MEKTUBU

AK Parti Ankara milletvekili Haluk Özdalga da, Sosyalist Enternasyonal'e mektup yazarak, CHP'nin sosyal demokrasinin yüzkarası olduğunu öne sürdü ve CHP'nin atılmasını istedi. Uzun yıllar CHP'de siyaset yaptıktan sonra 22 Temmuz'da AKP'den milletvekili olan Özdalga, Sosyalist Enternasyonal liderlerine gönderdiği mektupta, CHP ve Baykal ile ilgili şöyle dedi: "Askeri müdahalenin açık sözlü kışkırtıcıları Sosyalist Enternasyonal'in Başkan Yardımcılığı makamında asla yer almamalıdır. Bunlar, Enternasyonal'in benimsediği demokratik sosyalizmin temel ahlaki değerlerinden kaynaklanan yükümlülüklerdir." (SABAH)

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 08:17

İLGİLİ HABERLER