Gündem
  • 28.10.2008 00:00

ÇİÇEK: IRAK'IN KUZEYİNDEKİ İNSANLARLA HİÇ BİR DERDİMİZ YOK

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çiçek, toplantıda verilen terörle mücadele brifingi ile ilgili bir soru üzerine, terörle mücadele konusunda son bir ay içinde Milli Güvenlik Kurulu toplantısı da dahil olmak üzere bugün 6. toplantının yapıldığını hatırlattı.
Kuzey Irak'taki bölgesel yönetimin lideri Mesut Barzani ile yapılan diplomatik görüşmelerin tatmin edici olup olmadığı şeklindeki bir soru üzerine Çiçek, şu yanıtı verdi:
''Konu çok boyutlu bir konu, bir taraftan Irak'ta esas itibariyle fiili olarak güvenliği sağlayan ABD, öbür tarafta merkezi Irak Hükümeti ve Kuzey Irak'ta yerel yönetim var. Dolayısıyla Türkiye, terör saldırılarına Kuzey Irak'taki yapılanma ve yuvalanmalar dolayısıyla muhatap olduğu için terör örgütünü etkisiz hale getirmek noktasında çok yönlü bir çabayı sürdürüyor. Bunu da kamuoyuna açıkladı, bilinmektedir. Doğal olarak bu süreç esas itibariyle yeni başlıyor. Onun için ne netice verecek? Ümit ediyoruz olumlu netice verir. Bunu hep beraber göreceğiz. Belli ölçüde ümit vardır, ama bu işin daha ileri noktası nedir, ne değildir bunu sabırla beklememiz lazım. Biz, tavrımızı, niyetimizi, yapmak istediğimizi çok açık ve net olarak ortaya koyduk...''
''Irak'ın kuzeyinde yaşayan insanlarla, masum halk ile hiç bir derdin, sıkıntının olmadığını'' dile getiren Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Biz onlarla geçmişte kardeş olduk, bugün de kardeşlik ilişkilerimiz sürüyor, sürdürmeye çalışıyoruz. Irak'ın bütünlüğü bizim için önemlidir, istikrarı önemlidir ve en büyük katkıyı sağlayan ülkelerin başında da Türkiye gelmektedir, bu politikamızda hiçbir değişiklik yok. Bütün mesele, terör örgütünün orada etkisiz hale getirilmesidir.
Dikkat ederseniz, memnuniyetle ifade edebiliriz ki dünyada bu tip operasyonlar yapıp da sivil halka zarar vermeyen hiçbir ordu yoktur. Bunun tek istisnası TSK'dır. Bir seneden beri 30'un üzerinde operasyon yapılmış olmasına rağmen bir tek sivilin burnu kanamamıştır. Bu da Türkiye'nin bu konuda ne kadar dikkatli, ne kadar hassas hareket ettiğini ve verdiği sözlerin arkasında ne kadar kararlılıkla durduğunun en açık göstergesidir. Zannediyorum muhataplarımız da Türkiye'nin bu hassasiyetini anlamıştır, anlamaktadır. Ümit ederiz somut adımları en kısa sürede atarlar.''
Çiçek, son günlerde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bazı illerde yapılan yasa dışı gösterilerle ilgili bir soru üzerine de ''bunların neden yapıldığı Türkiye'de bilinmektedir. Bunlar kendilerine de fayda vermez, bölgeye de fayda vermez, Türkiye'ye de fayda vermez. Onun için herkesin yol yakınken bu yanlışlardan dönmüş olması gerekir'' diye konuştu.
Çiçek, toplantıda terör örgütünün Aktütün Karakolu'na yaptığı saldırıyla ilgili konuların da gündeme geldiğini ve Genelkurmay Başkanlığı yetkililerinin bu konuda bilgi verdiğini söyledi.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 04:55

İLGİLİ HABERLER