Sağlık
  • 26.8.2009 03:20

DOĞRU YEMEKLE HASTALIKTAN KORUNUN!..

Sayıları her geçen gün çoğalan çölyak hastaları da beslenmeden en fazla etkilenen grubu teşkil ediyor. Bu hastaların iftar ve sahur beslenmeleri çok dikkat gerektiriyor...

İnce bağırsakta görülen, bağırsaklarda besin maddelerinin sindiriminin ve emiliminin bozulmasına yol açan çölyak hastalığı aynı zamanda bağışıklık sistemini de ilgilendiren bir hastalıktır.

GLUTENSİZ ÜRÜNLER

Çölyak hastaları buğday, arpa, çavdar ve yulafta bulunan íglutení adı verilen protein türüne karşı duyarlıdır ve yaşam boyu süren hassasiyete sahiptirler. Bunun sebebi de arpa, çavdar ve buğdayda bulunan glütenin bağırsak duvarını zedelemesidir. Çölyak hastaları ömür boyu süren özel bir beslenme programına sahiptirler bu nedenle menülerine önem gösterilmelidir. Glutensiz makarna, glutensiz ekmek, glutensiz bisküvi gibi hazır glutensiz ürunler temin edebilirsiniz.

KOLESTEROL ORANI DÜŞÜK GIDALAR

Özellikle kalp hastalarının kolesterol seviyelerine dikkat etmeleri gerekir. Sahur ve iftar öğünlerinde kolesterol oranı düşük gıdaların tercih edilmesi önem taşır.

Yağ içeren her gıda doymuş ve doymamış yağlar içerir. Doymuş yağlar en çok hayvansal besinlerde ve bazı bitkisel kaynaklarda bulunur. Doymuş yağlar kan kolesterol seviyenizi en çok artıran sebeptir. Kalp krizi başta olmak üzere kolesterole bağlı hastalıkların önlenmesinde doymuş yağlardan ve kolesterolden fakir beslenme şekli geliştirilmelidir.

NE YİYECEĞİZ?

Beyaz ekmek, açma, poğaça, kek, börek, tam yağlı süt, konsantre süt, krema kaymak, yağlı peynir ve yoğurtlar, kızartmalar, karides, kalamar, dondurma, baklava, pasta, bisküviler, çikolata çikolatalı tatlılar, karaciğer, böbrek ve beyin kolesterol içeriği hayli zengin gıdalardır. İftarda ve sahurda bu gıdalardan sakınmanız gerekecektir.

Bunun yerine sebze, meyve ve hububat tercih edilmeli aynı şekilde kepekli buğday, çavdar ekmeği, yulaf ezmesi, makarna, pirinç, bulgur, yağsız süt, az yağlı peynir, yağsız yoğurt, yumurta akı, beyaz etli ve yağlı balıklar (ızgara, buğulama). Domates, salatalık, mısır, yağsız sütle yapılan tatlılar, meyve salatası tüketilmelidir.

YÜKSEK TANSİYON HASTALARI

Yüksek tansiyonlular için yiyeceklerin seçimi çok önemlidir. İftar yemeklerinde hipertansiyon hastası misafiriniz varsa tuz kullanımını oldukça sınırlamalısınız. Tansiyon hastalarının kilo almamaları ve kilo aldırcak gıdalardan uzak durması gerekir. Sahur ve iftar öğünlerinde sınırlı bir beslenme programı uygulamalı aşırı yemekten kaçınmalıdırlar. Yüksek tansiyonu olanlarda kalp-damar sorunlarının genellikle yemekten sonra görülmektedir.

TUZ KULLANMAYIN

Tansiyon hastalarının sahur ve iftar menüleri yağlı, karbonhidrat oranı yüksek besinler yerine sebze ağırlıklı ve idrar söktürücü özelliği olan gıdalardan oluşmalıdır. Yemekler pişirilirken tuz kullanılmamalı ve sofra tuzunun tüketimi sınırlanmalıdır.

İFTAR YEMEĞİNDE TASNSİYON HASTASI MİSAFİRİNİZ VARSA

Tuz kadar sodyum içeriği yüksek gıdalardan ve besinlerden de kaçınılmalıdır. İftarda hipertansiyon hastası bir konuğunuz olacaksa yemeklerinizde tuzdan ve sodyum içerikli pancar, kereviz, şalgam gibi sodyum içeriği yüksek sebzelerden, konserve, pişmiş tahıllar, kuru sebze ve meyveler salamura ürünlerden, yağlı peynir, süt ve şarküteri mamüllerinden, et suyu tabletleri ve salçadan kaçınmalısınız.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:32

İLGİLİ HABERLER