Yaşam
  • 15.3.2007 06:18

DOĞUM SONRASI ÇİFTLER İÇİN KRİTİK ÖNERİLER!..

YAPILAN bir araştırmaya göre Türkiye'de doğumun çok önemli sosyal ve biyolojik bir olay olduğu, bu dönemde doğum yapan kadına fiziksel ve sosyal desteğin yoğunlaştığı belirtilerek, 'Anneye ve bebeğe verilen hediyeler, annenin ruhsal durumunun destekleyen gelenek ve görenekler depresyon gelişmesini azaltacak nedenler olarak düşünülmektedir.

DEPRESYON
Ancak, hamileliğin sona ermesiyle kadına gösterilen ilgi ve yardım kesilince, kadın kendini bir kenara itilmiş hissedebiliyor. Kadının, özellikle eşinin fiziksel ve sosyal desteğini kesmesi, aile içi şiddetin olması, yalnız yaşama, ilk defa anne olacakların bebeğine bakamayacağı korkusu ve bakımı zor bebekler depresyon olasılığını artırıyor'' deniliyor.

TOPLUMA GÖRE DEĞİŞİR
Doğum sonrası depresyon sıklığı toplumlar arasında ve aynı toplumda bölgeler arasında farklılıklar gösterebiliyor. Gelenek ve göreneklerin etkisinin sürdüğü toplumlarda, doğum yapan kadınlara fiziksel ve sosyal desteğin arttığı ve bu desteğin de anneleri depresyondan koruduğu biliniyor. Sanayileşmiş ülkelerde gelenek ve göreneklerin etkisinin azalması depresyon için önemli bir risk faktörü olarak değerlendiriliyor.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 21:01

İLGİLİ HABERLER