Sağlık
  • 9.10.2008 03:28

DOĞUM SONRASI HİJYENE DİKKAT!..

Perine bölgesinde en sık karşılaşılan problem ağrı ve şişliktir. Doğum sırasında bebeğin başının sıkıştırması nedeni ile perine ve vajen etrafında ödem olur. Yine doğum esnasında vajene kesi yapılmış olsa bile vajinada fark edilmeyen yırtıklar veya sıyrıklar oluşmuş olabilir. Bu yırtıklar fark edilip dikilmediğinde kanayabilir veya enfeksiyon kapabilir. Doğumdan sonra ağrı ve kanamayı azaltmak için perine bölgesine buz tatbiki veya oturma banyoları önerilmektedir. Ağrı için hekiminizin yazdığı hapları kullanabilirsiniz. Bölgeyi temizlemek için sadece temiz su yeterlidir. Bazen de antiseptik maddeler içeren solüsyonlar önerilir. Ayrıca akıntı ve kanamalar için günlük ped kullanılması önemlidir.
Doktoruzu arayın
Eğer kanamalar dışarıya olmaz ve doku aralığında birikirse vajinada dolgunluk hissi ile beraber şiddetli bir ağrı olabilir. Bu durumda bir iç kanamadan şüphelenilir. Doğum sonrası normalden fazla ve pıhtılı taze kanama olursa mutlaka hekiminize haber verin. Eğer kanamanızın miktarı fazlalaşıyorsa kanamanız kırmızı renk alıyorsa, kötü bir koku belirirse, ateşiniz yükselirse, karında ağrı ortaya çıkarsa hemen hekiminizi arayın. Yine doğum sırasında ıkınmalara bağlı olarak makat etrafında hemoroid oluşabilir. Bunlar ağrıya neden olabilir, hatta kanayabilir. Oturma banyoları ve ilaç tedavilerine cevap vermeyen hemoroidlerde cerrahi tedavi gerekebilir. Kabızlık veya hemoroid problemleriniz varsa zorlanmayı önlemek için gaita yumuşatıcı ilaçları kullanabilirsiniz.
Temizliğe dikkat
Tuvalet sonrası temiz su veya tercihen antiseptikli solüsyon temizlik yapınız. Bu esnada temizliği arkadan öne doğru değil önden arkaya doğru yapın. Gebelikte olduğu gibi lohusalıkta da bazı konulara dikkat edilmelidir. Günümüzde normal doğumdan sonra 24 saat sezaryenden sonra ise 48 saat hastanede kalmak yeterlidir. Doğum sonrası eve giden anne doğum şekli ne olursa olsun dinlenmelidir. Ev içerisinde dolaşmak, basit ev işleri yapmak hem kişinin kendine olan güvenini arttırır hem de kan dolaşımını destekler.
Hazırlayan: Dr. Gökhan Ordu

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:35

İLGİLİ HABERLER