Ekonomi
  • 24.5.2018 10:01

Döviz artışı ilk AVM'leri vurdu!

Yüzde 80’e varan artıştan şikâyet eden perakendecilerden AVM yönetimlerine “Kiralar makul seviyelere gelsin ve dolar değil, TL üzerinden alınsın” çağrısı geldi.

Döviz kurlarındaki ani oynamalar AVM’lerin kira maliyetlerini arttırırken, perakendeciler, kiraların dolar yerine TL üzerinden alınmasını talep ediyor. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Öncel, AVM yönetimlerini perakendecilerin talebini bir an evvel karşılamaya davet etti. Öncel, “Dolara endeksli kira bedellerinden ötürü pek çok markamız çıkmaza sürükleniyor ve AVM’ler ile mahkemelik oluyor” dedi.

BİR BİR DAVA AÇILIYOR

Markaların AVM’lerden çıkmaları durumunda ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kaldığını belirten Öncel, “AVM yatırımcılarına uyarlama veya AVM’den ayrılmak için davalar açılıyor. Ben de Twigy markamla dava açanlardan biriyim. Küçük firmaların durumu daha da vahim.  Sıkıntıya giren bu firmaların 2 ay evvel haber vermeleri şartı ile AVM’lerden çıkmalarına olur verilirse ya da kiracı ile kiralayan, aralarında anlaşıp TL’ye dönerse sektör rahatlar” ifadelerini kullandı.

ANLAŞMAYA VARILMALI

BMD Yönetim Kurulu Üyesi ve Kiğılı CEO’su Hilal Suerdem ise AVM’lerin perakendeciler için kira/ciro oranına sınır getirdiğini veya kuru sabitlediğini belirtti. Suerdem, “AVM’ler ile kira konusunda anlaşmakta yüzde 25 başarı var. Ama bu oranı neden arttırmayalım, yüzde 100’e taşımayalım?” diye konuştu. Büyük montanlı ve dövizli kiralara sıcak bakılmadığını kaydeden Suerdem, “Örneğin biz Kiğılı olarak böyle yerlerde yatırım yapmaktan veya kalmaktan yana değiliz. Bu çerçevede 4 senede 16 AVM’den çıktık” açıklamasında bulundu.

Güncellenme Tarihi : 24.5.2018 10:02

İLGİLİ HABERLER