Asayiş
  • 13.5.2013 15:07

Eşrefpaşa Katliamı Davası'nda karar günü belli oldu

İZMİR'in Konak İlçesi Eşrefpaşa semti Yağhaneler mevkisinde, 5 yıl önce araca yerleştirdikleri bombayı uzaktan kumanda ile patlatarak bir askeri şehit ettikleri, biri albay 23 kişinin yaralanmasına neden oldukları iddiasıyla yargılanan 8'i tutuklu 20 sanığın yargılanmasına 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.  Mahkeme Başkanı, siyasi olarak Kürtçe savunmasına devam eden sanığı jandarma nezaretinde duruşma salonundan çıkartı. Bunun üzerine diğer sanıklar da olayı protesto edip duruşma salonunu terk etti.

Sanık avukatları Canan Uçar, Tuba Nergis Aslan ve Nazan Sakallı'nın, kendilerine söz verilmeden 'Mahkemenin siyasi bir mahkeme' olduğu yönündeki eleştirileri üzerine ortam yine gerildi. Mahkeme Başkanı Sayın bunun üzerine avukatları da, konuşmaya devam etmeleri halinde salondan polis zoruyla dışarı çıkartılacakları yolunda uyardı. Konuşmalarına devam eden avukat Nazan Sakallı duruşma salonundan çıkartılıp, duruşmaya 10 dakika ara verildi.

21 AĞUSTOS 2008'DE BOMBA PATLAMIŞTI

Olay, 21 Ağustos 2008'de Yağhaneler semtinde gerçekleşti. Yeşillik Caddesi Elka Durağı yakınlarında park halindeki bir otomobile yerleştirilen bombanın patlatılmasıyla er Hüseyin Arısoy şehit oldu, biri albay 2 asker, 8 polis memuru ve 13 sivil yaralandı. Olayın ardından eylemi gerçekleştirdikleri belirlenen 'Amed' kod adlı B.S., yardımcıları Z.B., G.D. ve kendilerine yardımcı oldukları saptanan T.S., R.T., H.Ş., M.S. ve Y.Ş. tutuklanırken diğer sanıklar tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

25 KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ ÖMÜRBOYU

İzmir 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde bundan önce görülen duruşmada, Cumhuriyet Savcısı mütalaasında tutuklu 8 sanık hakkında asker Hüseyin Arısoy'u 'kasten öldürme' ve aralarında yaralanan albay ile polislerin de bulunduğu 23 kişiyi 'kasten öldürmeye teşebbüs', 'Devletin birliğini ve Ülke bütünlüğünü bozmak' suçlarından 25'er kez ağırlaştırılmış ömürboyu, ayrıca tutuklu sanıklar B.S.., Z.B., T.S. ve G.D.'nin, 'Patlayıcı madde bulundurmak' suçlarından da 8'er yıl, Y.Ş. ve M.S.'nin de 'Terör örgütü üyesi olmak'tan 10'ar yıl,, tutuksuz sanıklar R.S., A.S., C.S., A.Ö., O.T., R.T., V.T., R.Y., H.Ş., A.N., R.B., ve L.S.'nin de 'Terör örgütü üyesi olmak' suçundan 10'ar yıl hapis cezası ile cezalandırılmalarını istedi.

'KAÇ AYLIK DOĞDUNUZ'A REDDİ HAKİM TALEBİ

Verilen aranın ardından tekrar başlayan duruşmada, sanık avukatı Tuba Nergis Aslan, Mahkeme Başkanı Ali Sayın'a, sanığın susturulmasının hukuka uygun olmadığını söyledi. Aslan, "Sanıkların bu şekilde çıkartılması savunma haklarını kısıtlamıştır. Bu şekilde yargılama yapılamaz. Bana 'kaç aylık doğdunuz?' diye söylemde bulunmanız saygı sınırlarını aşmıştır. Bu nedenle bir tek size reddi hakim talebinde bulunuyorum" dedi.

Diğer sanık avukatları da reddi hakim talebinde bulundu. Savcı, reddi hakim talebinin duruşmayı uzatmaya yönelik olduğunu belirtip, talebin reddine karar verilmesi yönünde mütala verdi. Mahkeme heyeti de talebi yerinde gördü.

Mahkeme, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verip, duruşmayı karar için erteledi.

 

DHA

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:22

İLGİLİ HABERLER