Spor
  • 10.7.2009 23:06

GALATASARAY'IN GENÇ YILDIZI 20 TOP İLE 20 KABANA TRANSFER OLMUŞ

20 top 20 kabana transfer olduğu G.Saray'da yıldız adayını Rijkaard kendine getirdi...

Rijkaard, Galatasaray'da "geleceğin yıldızı" olarak yorumlanan Emre Çolak'ı duran topların hakimi ilan etti, uzaktan şutlar atmasını istedi ve ekledi: Korkma vur... Arkandayız!

Gazete Habertürk'ün haberine göre; Galatasaray'da herkes, şimdilerde 18 yaşındaki Emre Çolak'ı konuşuyor. Oynadığı üç hazırlık maçında da futbolu ile göz kamaştıran ve son olarak Wydad maçında attığı golle adından söz ettiren Emre'nin, bu gol öncesinde oldukça ilginçlikler yaşadığı ortaya çıktı.

Kleve maçında ilk defa forma giyen Emre, sık sık uzaktan sert şutlarla kaleyi deniyor ancak bir türlü sonuç alamıyordu. Ayağında top tutmayı seven, kaleyi gördüğü anda mesafe tanımadan vurmayı deneyen genç futbolcu, aslında PAF takımında da sık sık bu hareketleri yapıyordu. Ancak ilk kez A takımda oynadığı bir maçta bu denemeleri yeniden yapıp birçok fırsatı kaçırınca arkadaşlarından iyi bir fırça yiyordu. Bir sonraki AlAhly maçında Emre yine sahadaydı. Ancak genç oyuncu kaleye bir tek şut dahi çekmeyince, bu durum önce yardımcı antrenör Neeskens'in daha sonra da teknik direktör Rijkaard'ın dikkatini çekti. Maçtan sonra otelde Emre'yi yanına çağıran ikili, "İlk maçta sürekli vuruyordun. Bugün tek bir şut bile atmadın. Bunun sebebini açıklar mısın?" deyince, genç oyuncu kafasını önüne eğerek cevap verdi.

NEESKENS BASTIRINCA

Neeskens, "Takım arkadaşların gençsin diye bastırıyorlar değil mi?" diye ikinci kez sorunca Emre yine sustu, bunun üzerine Rijkaard genç oyuncuya cesaret verecek şu sözleri sarf etti: "Takımın en genci olabilirsin. Ama bu, senin şut atmak için izin alacağın anlamına gelmez. Kaleyi görünce gol olacağına inanıyorsan korkmadan vur. Biz senin arkandayız..." Bu sözlerle kendine gelen Emre Çolak, çok teşekkür ederek hocalarının yanından ayrıldı ve sonrası malum...

BİR EMRE ÇOLAK HİKAYESİ


Genç Aslan, 20 Mayıs 1991, Ordu doğumlu... Futbola Atışalanıspor'un alt yapısında başladı. Kısa zamanda yetenekleri fark edilen Emre 2004 yılında Florya'ya geldi.

Orta sahanın ortasında ve solunda oynayan Emre, forvet arkası olarak da görev yapabiliyor. Boyu 1.72 olan genç yıldız, 2 defa U-15, 22 kez U-16, 31 kere de U-17 olmak üzere toplamda 55 kez milli formayı giydi. Bu maçlarda 11 gol atarken Galatasaray PAF'ta çıktığı 112 maçta 78 gol kaydetti.

Frank Rijkaard'ın takımın başına geçmesiyle alt yapıya eğilmesi ve buradaki 18'lik Emre'yi Hollanda'ya götürmesi ortaya "zarif bir futbolcu"yu çıkardı. Tegelen kampında yıldızı iyice parlayan Emre Çolak, Zayton Cup'ta Al-Ahly ve Wydad Athletic takımlarına karşı gösterdiği performansla övgüleri hak etti.

20 TOP 20 KABANA GELDİ

Emre Çolak'ın babası Olcay Çolak, oğlunun Galatasaray'a transferini böyle anlattı ve devam etti: "Bize verilen bir şey yoktu. Parasızdık ve Florya'ya gidiş-gelişini karşılayamıyordum."

Emre Çolak'ın Galatasaray hikayesi de Arda Turan'ınki kadar ilginç ve trajik. Beşiktaş macerasının ardından yeniden futbola "Merhaba" dediği Atışalanıspor'a dönen Çolak, bir Galatasaray maçında dikkat çekti ve sarı-kırmızılı camiaya katıldı. Ancak transfer sürecinde yaşananlar, o dönemdeki Türkiye gerçeğini özetleyen türdendi. Babası Olcay Çolak o günleri şöyle anlattı: "Emre, Galatasaray'a 20 kaban, 20 futbol topu karşılığında transfer oldu. Fakat bize verilen bir şey yoktu. Parasızdık, çolcuğumun Florya'ya gidiş gelişini karşılayamıyordum..." Olcay Çolak, çoğu zaman yol parası için Emre'nin hocası Emin Tetikli'ye yüklendiğini söyledi.

EKSTRASI BOZUK PARALAR

Emre artık hem Galatasaray'da oynamaya başlamış hem de bugünlerin yıldızı Arda Turan gibi Ali Sami Yen'de top toplayıcılığı yapıyordu. Maçtaki günlüğü 30 TL'ydi. Ama tribünlerden atılan bozuk paralar da Emre için ekstra gelir kaynağı oluşturuyordu. Böyle bir hikaye içinde büyüyen ve futbolunu geliştiren Emre, en verimli olduğu bölgenin forvet arkası olduğunu söyledi. Futbol stilini Portekizli yıldızlar Deco ve Nani'ye benzeten genç oyuncu, Rijkaard'ın verdiği şansı kampta çok iyi kullandı ve yarınlara adım attı.

KARTAL KAÇIRDI, ASLAN KAPTI

Futbol vitrinine ilk defa Karadeniz Olimpiyatları'nda çıkan Emre, Atışalanıspor formasıyla Beşiktaş'a tek başına kafa tuttu. O dönem siyah-beyazlı kulübün alt yapı sorumlusu olan Serpil Hamdi Tüzün, bu çocuğu Beşiktaş'a kazandırdı ama görevinden ayrılmasıyla Emre de gerekli ilgiyi göremedi. Babası Olcay Çolak tarafından Emin Tetikli isimli hocasına teslim edildi. Bu defa bir Galatasaray maçında sarı-kırmızılıları salladı. Florya'nın alt yapı hocalarından Recep Yazıcı, fırsatı kaçırmadı ve Emre'yi Aslan yaptı (2004).

ARDA TURAN HEM HAMİSİ HEM ABİSİ

Emre Çolak'a önemli destek verenlerden biri de kendisi gibi alt yapıdan yetişmiş olan Arda Turan... Emre'yi kamp boyunca yalnız bırakmayan Arda, her seferinde futbolcuya güven aşılayarak, hiçbir şeyden çekinmemesi gerektiğini vurguluyor. Emre de Arda'nın bu desteği karşısında "O benim idolümdür. Ona hayranım" diyor.

HAGI: BU ÇOCUK BANA BENZİYOR KAÇIRMAYIN

Galatasaray'ın alt yapısında oynamaya başlayan Arda gibi top toplayıcılığı yapan Emre Çolak'ın yeteneği, efsane isim Hagi'nin gözünden de kaçmadı. Büyük usta Emre'yi izledikten sonra yönetme şu yorumu yaptı: "Frikikleri benim gibi kullanıyor. Bu çocuğa dikkat edin, kazanmak için çaba harcayın."

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:21

İLGİLİ HABERLER