Yaşam
  • 1.10.2005 02:34

GORİLİN BU FOTOĞRAFI BİLİM ADAMLARINI ŞAŞKINA ÇEVİRDİ

Amerikan Doğal Yaşamı Koruma Derneği (WCS) ve Alman antropoloji kuruluşu Max-Planck Enstitüsü için Kongo’nun kuzeyindeki vahşi gorilleri inceleyen Thomas Breuer ve meslektaşları, iki yetişkin dişinin gerektiğinde ağaç dallarını alet olarak kullanırken fotoğraflarını çektiler.

ŞEMPANZE ve orangutanlara özgü olduğu bilinen alet kullanabilme yeteneği, ilk kez vahşi gorillerde de gözlemlendi.

İnternetteki Plos Biology (www.plosbiology.org) adlı bilimsel sitede belirtildiğine göre, Amerikan Doğal Yaşamı Koruma Derneği (WCS) ve Alman antropoloji kuruluşu Max-Planck Enstitüsü için Kongo’nun kuzeyindeki vahşi gorilleri inceleyen Thomas Breuer ve meslektaşları, iki yetişkin dişinin gerektiğinde ağaç dallarını alet olarak kullanırken fotoğraflarını çektiler.

ŞAŞIRTICI KEŞİF

Bilimadamları, Nuabale-Ndoki Ulusal Parkı’ndaki ormanın su baskınına uğrayan kesiminde yapılan inceleme ve fotoğraf çekimlerinde, bir gorilin, suyun derinliğini ölçmek veya suyun dibinin yumuşak olup olmadığını anlamak için bir ağaç dalını kullandığını tespit ettiler.

Thomas Breuer, ‘Bu gerçekten çok şaşırtıcı bir keşif oldu. Gözlerimize inanamadık. Şimdi bu bulgu sayesinde ilk insanların nasıl olup da alet kullanmaya başladığına ve evrim sürecine ışık tutabileceğiz. Ayrıca hayvanların alet kullanımıyla ilgili bilgilerimiz de genişlemiş olacak’ dedi.

Breuer, hayvanat bahçelerindeki gorillerin, ziyaretçilere taş atmak gibi bazı aletli davranışlar sergilediğini, ancak hayvanların aynı hareketleri doğal ortamlarında da yapabildiğine dair hiçbir kayıt bulunmadığını söyledi.

Bilimadamları, esarette alet kullanan büyük maymunların, insanları taklit ediyor olabileceğini düşünüyordu. Ancak hayvanların doğal ortamda alet kullanması, bunun doğal bir yetenek olduğunu gösteriyor.

ÇOK ÖNEMLİ

İnternet sitesindeki fotoğraflarda, bir başka gorilin de bir dal parçasını yiyecek ararken kullandığı görülüyor.

Bilimadamları, bu eylemlerin çok görsel olmasa da biyologlar için çok önemli olduğunu belirtiyorlar.

Derinliği ölçüyor

İşte internet sitesindeki fotoğraflar... Bir goril elindeki dal parçasıyla toprağı kazarak, bitkilerin arasına bakarak, su öbeklerini yoklayarak yiyecek arıyor. Bir başkası elindeki sopayı baston gibi kullanıyor. Sulak bir alanı geçerken de aynı sopayla suyun derinliğini ölçerek yürüyor.  

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 11:00

İLGİLİ HABERLER