Dünya
  • 13.5.2015 15:18

Göstericier kadın polisi perişan etti

Seçimler nedeniyle isyan eden Burundi'de halk ile polisler birbirine girdi. Reuters muhabirleri bir kadın polisin komaya sokulduğu anları görüntüledi.Göstericiler köşeye sıkıştırdıkları polislerin arasında bulunan bir kadın polisin akfasını kırdı.
Kadının kafasına tencere ile geçiren göstericiler, ardından alıp götürdü. Feci şekilde dövülen kadın polis hastenelik oldu.

Orta Afrika’nın küçük ülkelerinden Burundi’de yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinde mevcut Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza’nın üçüncü kez aday olması, ülkede büyük öfkeye neden oldu. Burundililer Pierre Nkurunziza’nın adaylığına karşı sokakları doldurmaya devam ediyor.

Orta Afrika’nın küçük ülkelerinden Burundi’de yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinde mevcut Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza’nın üçüncü kez aday olması, ülkede büyük öfkeye neden oldu. Burundililer Pierre Nkurunziza’nın adaylığına karşı sokakları doldurmaya devam ediyor.

2005’te parlamento seçimleri ile göreve gelen ve iki dönemdir bu görevde bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza’nın Anayasa’ya aykırı olmasına rağmen üçüncü kez aday olmasını protesto eden halk, Nkurunziza’nın adaylığını çekmesini istiyor.

14 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

İki haftadır artarak devam eden olaylar pazartesi gününden itibaren büyüyerek can kayıplarının yaşanmasına sebep oldu. Adaylığını 26 Nisan’da açıklayan Pierre Nkurunziza’ya karşı başlayan protestolarda son iki hafta içinde 14 kişi yaşamını yitirdi ve 400 kişinin de yaralandığı iddia edildi. Resmi kaynaklar, bu bilgiyi yalanlayarak 15 güvenlik görevlisinin yaralandığını öne sürdü. Polis kaynakları, şimdiye kadar 600 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

ANAYASA MAHKEMESİ YARDIMCISI KAÇTI

Anayasa Mahkemesi üyelerinin Nkurunziza’nın adaylığını onaylamasına rağmen mahkeme üyelerinden Sylvere Nimpagaritse, önceki gün Ruanda’ya kaçtı. Adaylığın kabul edilip edilmeyeceğine karar veren mahkeme üyelerinden Başkan Yardımcısı Nimpagaritse, “Adaylığı onaylayanlara ölüm tehdidi vardı.” diyerek mahkeme üzerinde baskı olduğunu açıkladı.
Muhalifler, Nkurunziza’nın adaylığının Anayasa ve 1993 ilâ 2006’daki iç savaşı bitiren Aruşa anlaşmasına aykırı olduğunu iddia ediyor. Aruşa anlaşması, her partinin kendi çıkarından önce halkın yararını gözetmesi gerektiğini savunuyor.
Ülkede 2005 yılından beri görevde bulunan Nkurunziza’nın taraftarları ise Anayasa’da bulunan ‘halk seçimi’ vurgusuna dayanarak adaylığın hukuki olduğunu iddia ediyor. Devlet başkanının ilk dönem başkanlığı olan 2005 yılında atamayla göreve geldiğini iddia eden taraftarlar, bu sebeple ilk dönemin geçersiz olduğunu ve bir kez daha aday olabileceğini savunuyor.
Burundi’de devlet başkanlığı seçimleri 26 Haziran’da yapılacak.

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 20:28

İLGİLİ HABERLER