Gündem
  • 29.6.2007 14:05

ERDOĞAN, SOSYALİST ENTERNASYONAL’A DAVET EDİLDİ

Dünya genelinde sosyal demokrat, işçi ve demokratik sosyalist partilerin üyesi olduğu uluslararası organizasyon olan Sosyalist Enternasyonel, AK Parti’ye üyelik teklif etti.

 Başbakan Erdoğan, üyelik teklifini kabul etmek için sosyalist çevrelerde sıkça tartışılan CHP'nin organizasyondan çıkarılması şartını getirdi. Başbakan, önceki gün İstanbul’daki aday tanıtım toplantısında, Sosyalist Enternasyonel'den kendilerine üyelik teklifi geldiğini açıkladı. CHP'nin politikalarının halktan kopuk olduğunu belirten Erdoğan, gelen teklifle ilgili şöyle konuştu:

ORADA BİR ARADA OLMAZ

“Bize dünyanın sayılı sosyal demokratları ne diyor biliyor musunuz? 'Türkiye'deki sosyal demokrat partinin veya kimliğini sosyal demokrat olarak takdim eden bu ana muhalefet partisinin sosyal demokrasi ile alakası yok. Siz daha sosyal demokratsınız.' Ardından da şunu söylüyorlar: 'Acaba biz sizi Sosyalist Enternasyonele alsak, gelmez misiniz?'" “CHP çıkarın gelelim dedik" ifadesini kullanan Başbakan Erdoğan, “Çünkü onunla orada bir arada olunmaz" dedi.

LUDVIGSSON: CHP FAŞİST

CHP'nin Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde izlediği politikaları ve 27 Nisan bildirisine destek veren açıklamaları, dünya sosyalistlerinden büyük tepki almıştı. İsveç Sosyal Demokrat Parti milletvekili Anne Ludvigsson, CHP'yi 'faşist' bir parti olarak tanımlamış ve eklemişti "Sosyalist Enternasyonal'den atılmasını isteyeceğiz."

SOSYALİST GRUP’TAN BAYKAL’A ELESTİRİ

Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup Başkan Yardımcısı Jan Hannes Swoboda, "Eğer CHP seçimlerde istenilen düzeyde destek alamazsa değişmesi lazım. Liderinin değişmesi lazım" dedi. “CHP, sosyalizmle ilişkilendiriliyor. Fakat, bu partinin bazı konulardaki milliyetçi tutumlarını desteklemiyoruz" diyen Swoboda, anamuhalefet partisinin 'Kürtler ve Kıbrıs konusunda veya askerlerin sivil hayattaki rolü konusundaki pozisyonu'nu kabul edemeyeceklerini söyledi. Swoboda, sözlerini şöyle sürdürdü: "AP Sosyalist Partisi'nin Türkiye’de tam olarak bir örneği bulunmamakta. Kim bizimle tartışmaya açıksa onunla işbirliği yapmaya hazırız. Aslında Türkiye’de hiçbir parti homojen değil. AKP şimdi laikliğe açıldı, CHP’lileri kendi bünyesine dahil etti. Eğer CHP seçimlerde istenilen düzeyde destek alamazsa değişmesi lazım. Liderinin değişmesi lazım."

BAYKAL CENEVRE'DE

Bu arada CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Sosyalist Enternasyonal Konseyi hazırlık toplantısına katılmak üzere dün Cenevre'ye gitti. Cenevre'de 30 Haziran'a kadar sürmesi planlanan toplantının gündeminde, Filistinİsrail anlaşmazlığı, Lübnan'ın geleceği ve Irak'taki gelişmeler ilk sıralarda yer alıyor.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 17:48

İLGİLİ HABERLER