Dünya
  • 18.4.2006 09:35

FRANSA'NIN FİNANSE ETTİĞİ İLK ERMENİ ANITI!..

2003 yılında Fransa’nın başkenti Paris’te açılan sözde Ermeni soykırımı anıtından sonra en büyük abide Marsilya’da açılıyor. Erivan’dakinin kopyası olacak bu anıt, aynı zamanda Fransa’nın finanse ettiği ilk Ermeni anıtı olacak.

FRANSA’nın çeşitli kentlerindeki anıtlar dışında Paris’te 2003’te Ermeni soykırımı günü olarak anılan 24 Nisan’da açılan Ermeni müzikolog, kompozitör ve din adamı Komitas’ın heykelinden sonra en büyük anıt Marsilya’nın Saint Bernabe bölgesinde açılıyor.

Erivan’daki büyük soykırım anıtından esinlenerek yapılan ve 24 Nisan’da açılacak olan bu anıt Fransa devletinin 600 bin Euro harcayarak finanse ettiği ilk ve en büyük Ermeni anıtı olma özelliğini taşıyor. 2006’yı Ermeni yılı olarak kutlayan Fransa’da açılacak yeni anıtın, Erivan’daki dev abidenin küçük bir kopyası olacağı öğrenildi. Anıt 20 metre çapında taşlardan büyük bir çember olarak inşa edilecek. Çember, Ermenistan’ın 12 bölgesini temsil eden 12 granit ile çevrelenecek ve ortasında 2,3 metre yüksekliğinde bir dikilitaş ve üzerinde "1915’te Türk hükümeti tarafından gerçekleştirilen 20’nci yüzyılın ilk soykırımına uğrayan 1,5 milyon Ermeni’nin anısına" ibaresi yer alacak. Taşın dibinde ise yaşamı sembolize eden bir çeşme bulunacak.

Marsilya’daki Ermeni toplumu ve Fransa’daki Ermeni derneklerinin yıllardır bu projenin hayata geçirilmesi için uğraştığı da belirtilirken 24 Nisan günü yapılacak açılış törenine Belediye Başkanı Jean-Claude Gaudin, bölge meclis başkanı ve valinin de katılacağı, ancak Ermenistan ve Fransız hükümetinden kimlerin geleceğinin henüz kesin olmadığı öğrenildi.

İNKARA CEZA GELİYOR

Öte yandan Ermeniler, "Fransa’daki Ermeni soykırımı" yasasına "soykırım inkarına ceza" maddesini ekletmek için harıl harıl çalışıyor.

/Muammer ELVEREN - HÜRRİYET

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 07:44

İLGİLİ HABERLER