Gündem
  • 14.10.2008 15:23

HASİP KAPLAN MECLİS'TE OTURMA EYLEMİNDEN VAZGEÇTİ

YUSUF ZİYA ERARSLAN
ANKARA -  RTÜK'ün yasa çıkmasına rağmen halen daha Kürtçe TV kurulmamasını, 'Devlete bağlı Kürtçe bilen spiker bulamıyoruz' açıklamasıyla ifade etmesini eleştiren Türk, "Bu mantıkta isen böyle bir TV istemiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Türk, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Kürt sorunu ve sınır ötesi operasyonların Türkiye'ye 300 milyar dolarlık maliyet oluşturduğunu kaydederek, "Kürt sorunu çerçevesinde akan kan 25 yıldır devam ediyor. Gençlerimiz ölüyor. Artık kan ve ölümler olmasın" diye konuştu. DTP'ye açılan kapatma davasını eleştiren Türk, "DTP bir köprüdür, bu köprünün yıkılması felakete götürebilir. Bu köprünün kullanılması için destek verilirse birçok şey değiyecek. Sorun bin yıldır birarada yaşayan
halkların sorunudur. Bu halkı kardeşleştiremediniz. Eğer kardeşse bu halkın kimliğini ve kültürünü nasıl inkar edersiniz? Gelin doğruyu bulalım. Dünya kendi sorunlarını nasıl çözdüyse biz de öyle çözelim" şeklinde konuştu.
Türk, Güneydoğu'da Kürt kökenli olduğu için insanların 'terörist' muamelesi gördüğünü ve öldürüldüğünü iddia etti. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın DTP'nin kapatılmasını savunan sözlerini eleştiren Türk, "Şoven ve ırkçı yaklaşımı sosyal demokrasiyle nasıl bağdaştırıyorsunuz?" diye sordu.
Türk, OHAL'i aratacak bir döneme girildiğini, bütün Türkiye'yi OHAL'e çevirecek bir anlayışın hakim olduğunu ifade ederek, asker ve polise 'izinsiz arama' yetkisi verilmesi yönündeki çalışmaları eleştirdi.
RTÜK'ün Kürtçe TV kurulmamasını, 'Devlete bağlı Kürtçe bilen spiker bulamıyoruz' sözleriyle ifade etmesini eleştiren Türk, "Bu mantıkta isen böyle bir TV istemiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise toplantıda yaptığı konuşmada, daha önce yapacağını açıkladığı 'oturma eyleminden' vazgeçtiğini belirterek, şunları söyledi:
"Yaşanan acı olayların, toplumda gerginlik ve kamplaşma yarattığı bir süreçte, Meclis'in çözüm konusunda sorumluluğunu yerine getirmesi, siyaset kurumunun uzlaşı ve diyalog kanallarını açması ve acil olarak gündeme alması amacıyla bir milletvekili olarak vicdani bu çıkışla, halka ve tarihe karşı sorumluluğa davet etmek için Meclis Genel Kurulu'na katılmayarak kuliste, 'pasif oturma' eylemi yapacağımı söylemiştim. Parti meclis grubunda yaptığımız değerlendirmede Meclis'in açıldığı ilk gün yaptığım
konuşma, ikinci gün tezkere oylaması sonrası açıklamalarım ışığında kamuoyuna yeterli mesajın verildiği sonucuna ulaşılmıştır. TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın tüm çabalarına rağmen dört 'uzlaşı komisyonu' grubu bulunan CHP'nin üye vermemesi sonucu oluşamamıştır. Tüm bunları ve yaşanan hassas süreci dikkate alarak oturma eyleminden vazgeçtiğimi ifade etmek istiyorum."

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:24

İLGİLİ HABERLER