Gündem
  • 1.5.2004 02:11

HAYDA!.. PERİNÇEK KİRALADIĞI KATA KAÇAK KAT EKLEDİ

Doğu Perinçek’in liderliğindeki İşçi Partisi’nin (İP) kiracı olarak girdiği binaya kaçak kat çıktığı belirlendi.

Beyoğlu Belediyesi, kaçak kat sebebiyle tarihî binada söz sahibi olan Fener Rum Erkek Lisesi Vakfı ile Milli Emlak Müdürlüğü’ne para cezası kesti.

1995’te Beyoğlu Deva Çıkmazı’ndaki tarihî ‘Sideris’ apartmanının bir dairesini kiralayan İP, Koruma Kurulu’nun bilgisi dışında kaçak kat çıkınca konu mahkemeye intikal etti. Yargının verdiği karara göre İşçi Partisi İstanbul İl Başkanlığı’nın yanı sıra Ulusal Kanal ve Aydınlık Dergisi’nin binayı boşaltması gerekiyordu. Ancak dava dosyası kayıplara karıştı. Vakfın avukatı Gülten Alkan, durumu, “41 yıldır avukatlık yapıyorum. Bu dosya, değer yargılarımı altüst etti.” şeklinde dile getirdi. Alkan, partinin ilk günden itibaren kirasını ödemediğini, borcun çoğunlukla icra yoluyla tahsil edildiğini söyledi.

İşçi Partisi İl Başkanı Turan Özlü ise tahliye kararı için, “Annan Planı devreye sokuldu.” ifadelerini kullandı. Geçen hafta bina önüne gelen Çevik Kuvvet polisi parti yetkililerinden binayı tahliye etmelerini istedi. Fener Rum Erkek Lisesi Vakfı’nın açtığı tahliye davası lehte sonuçlanmıştı. Davanın hikayesi 1995’te başladı. İşçi Partisi İstanbul İl Başkanlığı, 1995 yılında hakim hissesi ‘azınlık vakıflarına’ ait Beyoğlu Deva Çıkmazı’ndaki ‘Sideris’ isimli tarihî binanın bir dairesini kiraladı. Bu bina, kentsel sit alanı içinde bulunduğu için İstanbul 1 No’lu Koruma Kurulu tarafından tarihi eser olarak tescil edildi. Binanın hak sahipleri, arasında Fener Rum Erkek Lisesi Vakfı, Balıklı Rum Hastanesi Vakfı ile Milli Emlak bulunuyor. Partinin tahliyesi için dava açan Fener Rum Erkek Lisesi Vakfı avukatı Gülten Alkan, İP’in yasal olarak 5 daire kiraladığını; ancak geçen süre içinde bütün binayı zaptettiğini söyledi. Alkan, şu iddiaları dile getirdi: “Nasıl girdiklerini bilmiyorum. Tehdit, baskı ile binadaki diğer kiracıları çıkardılar. Mesela 2 No’lu dairedeki kiracı İzzet Yüzükçüoğlu da baskı ile atıldı. Kiracının boşalttığı daireye asma kilit takmıştık. Ancak kilit kırıldı. Parti daireye girdi. Çaresiz olarak kira akdi yapmak zorunda kaldık.” Geçen süre içinde tüm binanın zaptedildiğini öne süren Alkan, “Bina yetmeyince kaçak kat çıktılar. Burada Ulusal Kanal yayın yapıyor. Biz gerekli tüm yerlere şikayetimizi yaptık.” dedi. Alkan, kira bedellerini almakta zorlanırken, binada kaçak kat çıkıldığı için kiralayan sıfatıyla hem kendilerine hem de Milli Emlak’a 23 milyar para cezası kesildiğini vurguladı.

Alkan, kaçak kat yaparak tarihi binayı tahrip ettiği gerekçesiyle partinin binadan tahliye edilmesi istemiyle 2001’de Beyoğlu 4. Sulh Mahkemesi’nde dava açtıklarını söyledi. Tarihi binayı tahrip etme suçu 2983 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na göre 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası gerektiriyor. Parti vekillerinin, mahkemenin bir yıl sonra verdiği tahliye kararını temyiz ettiğini aktaran Alkan, tahliyenin Yargıtay’ın 2003 yılında onama kararı vermesiyle kesinleştiğini kaydetti. Alkan, tahliye dosyasının icra dairesinde esrarengiz bir şekilde kaybolduğunu vurgulayarak, “Dosya kaybolunca tahliye işlemlerinin uygulanması gecikti. Mahkemeye dilekçe verdim, yeniden dosya oluşturuldu. Zaman kaybettik. Yeni dosyanın tekrar kaybolmaması için kasaya konmasını talep ettim.” şeklinde konuştu.

Beyoğlu Belediye Encümeni, ruhsatsız inşaat faaliyetiyle tarihi eserin terasına çelik konstrüksiyon kullanarak kaçak kat ilave edildiğini tespit ederek 2001’de yıkım kararı aldı. Alkan, Ulusal Kanal’ın yayın yaptığı kaçak katın belediye tarafından halen yıkılmadığına dikkat çekti. Binanın tümünün işgal edilmesi üzerine Beyoğlu Kaymakamlığı’na ‘tecavüzün men edilmesi için’ başvurduklarını anlatan Alkan, kaymakamlığın bu kararı aldığını; ancak uygulanmadığını kaydetti.

İşçi Partisi İl Başkanı Turan Özlü ise tahliye kararını ‘Annan Planı’nın devreye sokulması olarak değerlendirdi. Rum vakfının binanın 12/32’sine sahip olduğunu belirten Özlü, 2002 yılında çıkan uyum yasalarının gayrimüslim vakıfları cesaretlendirdiğini öne sürdü. Özlü, “İçine girdiğimiz Avrupa Birliği süreci bu vakıfları etkiliyor. 40-50 yıl önceki olaylara dayanarak hak ileri sürüyorlar.” dedi. Her partinin tahliye işlemlerine maruz kaldığını kaydeden Özlü, İşçi Partisi’nin 1994 yılında Cihangir’de bulunan binasından da alt komşuların şikayeti üzerine tahliye edildiğini kaydetti.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:07

İLGİLİ HABERLER