Gündem
  • 1.5.2004 02:34

KKTC'Yİ ZORA SOKAN KRİTİK OYLAMAYA ZÜLFÜ LİVANELİ'DE KATILMAMIŞ

AVRUPA Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) KKTC milletvekillerinin bağımsız katılımını sağlayacak tasarı, 32 evet oyuna karşılık 44 oyla reddedildi. Önceki günkü oyalamada Türk parlamenterlerin yeterince kulis yapmadıkları ve Azeri milletvekillerini doğru dürüst haberdar etmedikleri de öne sürüldü. AKPM’deki 12 Türk milletvekilinden 11’i oylamada hazır bulundu. CHP Milletvekili Zülfü Livaneli ise oylamaya katılmadı. AKPM’de 6’sı asil 2’si yedek üye olan Azeri vekillerden de sadece biri oylamaya katılıp, KKTC lehine oy kullandı. Diğer Azeri vekiller ise Devlet Başkanı İlham Aliyev’in resepsiyonuna katıldı.

YABANCI DİL ZAAFI Başkent kulislerinde dünkü kritik oylamada Türk milletvekillerinin yabancı dillerinin olmaması nedeniyle yetersiz kaldığı görüşü ağır bastı. Adının açıklanmasını istemeyen bir kaynak, milletvekillerinin oylama öncesi kulis yapmada yetersiz kaldıklarını doğruladı.

RESEPSİYONU PROTESTO Oylamaya katılmayan Azeri delegasyonuna ilk tepki meclisin Türk delegasyonundan geldi. Cumhurbaşkanı Aliyev onuruna verilen resepsiyona Türk delegasyonunun 11 üyesi katılmadı. Başkan Murat Mercan ise Aliyev ile tokalaşıp ayrıldı. AKP’li Mercan, 200’e yakın parlamenterden sadece 80’inin oy kullandığını belirtip şöyle dedi: ‘Diğerleri biz bu işe karışmak istemiyoruz diyerek çekimser kaldı. Aleyhte oy veren Rumlar, Yunanlılar, Slovaklılar, Sırbistanlılar ve Ruslar ise büyük bir dayanışma gösterdiler. İngilizlerin önemli kısmı da aleyhte oy kullandı.’ 

Livaneli: Katılsam bile sonuç değişmezdi
 

CHP İstanbul Milletvekili Zülfü Livaneli, AKPM’deki oylamaya ‘sonucu değiştirmeyeceğini gördüğü’ için ve aynı sırada yine Türkiye ile ilgili önemli bir konu olduğu için katılmadığını söyledi. Livaneli, ‘Önergenin geçmeyeceği belliydi. Başka bir yerde Türkiye’de Kürt sorunuyla ilgili başka bir iş vardı ve bari oraya gideyim diyerek ayrıldım’ dedi. 

HÜRRİYET

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:07

İLGİLİ HABERLER