Ekonomi
  • 7.10.2008 05:11

İŞ ARAYANLAR BU HABERİ MUTLAKA OKUSUN!..

Uzmanlar iş başvurularıyla ilgili her okuduğunuz öneriye inanmayın, uyarısında bulunuyor. Arkadaşlar, haber ve internet siteleri iş başvurularında dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili pek çok tavsiye sunuyor ama bu bilgilerin çoğu doğru ipuçlarını taşımıyor. İşte dikkat etmeniz gereken en kötü 10 öneri...
1- Özet yapmayın
Özgeçmişinizin başına kariyer hedefinizi ya da özet bölümü eklemeniz pek çok makalenin iddia ettiğinin aksine gereksiz değildir. CV'nizi okuyan kişiye sizin ne yaptığınızı ve yapmak istediğinizi bildiğinizi gösterir. Ayrıca iyi bir özet yazı yazma beceriniz konusunda fikir verebilir.
2- Her şeyi anlatın
Müstakbel işvereninizin sizin hakkınızda herşeyi bilmek istediği efsanesini unutun. Modern bir özgeçmiş en fazla iki dosya kağıdını geçmemelidir. Uzun iş tecrübenizi iyi bir şekilde özetlemek sizin becerinizi de gösterir.
3- Cümlelere dikkat!
"Çok aşamalı eğitim aşamalarında gruplar arası..." diye başlayan cümleler, okuyan kişide sizin ne kadar profesyonel olduğunuzu değil ne kadar kendini beğenmiş biri olduğunuz izlenimini yaratır. Bu tür cümlelerden kaçının.
4- Telefonu mutlaka açın
Kötü bir iş önerisi de şudur: "Duşta da olsanız kardeşinizin düğününde de iş görüşmesi için sizi ararlarsa asla meşgul olduğunuzu söylemeyin". Gerçekten meşgul olduğunuzda yapacağınız en iyi şey iki tarafında uygun olacağı belli bir gün ve saat için randevulaşmaktır. Unutmayın sizinde bir hayatınız var ve henüz girmediğiniz bir iş için onu mahvetmeye kimsenin hakkı yok.
5- Para konuşmayın
İkinci görüşmede mutlaka para beklentinizden bahsedin. İşvereniniz kararını verirken sizin emeğiniz karşılığında ne kadar para kazanacağını ve karşılığında size ne kadar ödemesi gerektiğini bilsin.
6- Çevrenizi kullanın
Başarılı iş arayanlar sadece ilanlara başvurmazlar. Sonuç almak için arkadaşlarınızı, profesyonel siteleri ve hedeflediğiniz sektörde size kontakt bulabilecek çevrenizi kullanmalısınız
7- Kağıt özgeçmiş yollayın
Internet çağında e-posta yerine normal postayla gönderilen özgeçmişler çöpe gidiyor sanıyorsanız bir daha düşünün. Gönderdiğiniz e-postanın spam filtresine takılması ya da aynı gün e-postayla 200 iş başvurusunu bir çalışan tarafından okunmadan silinmesi daha yüksek olasılık.
8- Aramalarını bekleyin
Özgeçmişinizi gönderdikten sonra kurumların sizi aramalarını sonsuza kadar bekleyemezsiniz. Özgeçmişiniz yüzlercesiyle birlikte yatıyor olabilir, onu harekete geçirmek size kalmış. Telefon edin ve iş bşvurunuzun akıbetini öğrenin.
9- Her şeyi verin
Özgeçmişinizi, başvuru mektubunuzu, telefon ve birebir görüşmeler için zamanınızı verin. Ama ortak bir yola girdiğinize inana kadar referanslarınızın listesini vermeyin. Genel müdürle görüşmek ümidiyle sayısız test ve görüşmeye girmek için de vaktinizi kaybetmeyin. ikinci görüşmeden sonra sizi işe alacak kişiyle hala görüşemiyorsanız vakit kaybetmeyin.
10- CV’nizi her yere gönderin
İş verenler işe alacakları çalışanları tek kaynaktan aramazlar. Çaldıkları her kapının ardından sizin çıkmanız sizin adınıza iyi bir işaret değildir. Sizi kolay erişilebilir ve umutsuz bir çalışan durumuna düşürebilir.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:40

İLGİLİ HABERLER