Sağlık
  • 23.10.2005 00:44

İŞTE AY AY SAĞLIK TAKVİMİNİZ

Bütün yılı sağlıklı geçirmenin yolu, sıcak ve soğuk havalara özgü hastalıklara karşı önlem almak ve dengeli beslenmekten geçiyor.



Temmuz
Yaşlılara ve kalp hastalarına dağ havası birebir
Dağ, yaşlılar ve kalp hastaları için sağlıklı bir ortamdır. Kardiyolog gibi uzman bir doktorun muayenesinden geçtikten sonra yaşlı kişiler 1400-1500 metre yüksekliğe çıkıp kalp-solunum fonksiyonlarını, adalelerini güçlendirebilirler. İlk günler çok yavaş ve kısa süreli yürüyüşler yapmakta fayda vardır. Fazla yorucu olmayan tırmanışlar ve yürüyüşler sırasında sık sık mola vermek gerekir. Bu arada potasyum ve magnezyum takviyesini unutmamak gerekir. Dağda alkol, sakinleştirici ilaçlar ve uyku ilaçlarından da uzak durulmalıdır. (R. Emilia S. Maria Nuova Hastanesi Uzmanı Umberto Guiducci)

Ağustos
Güneşe dikkat benlere kontrol
Ağustos ayında güneşten çok iyi korunmak gerek. Özellikle güneşe ilk çıkanların çok dikkatli olması ve sabah erken saatlerle öğleden sonrayı tercih ederek, kademeli olarak güneşe çıkması önerilir. Güneş altında da cildi, koruma faktörü cilt tipine göre belirlenen bir koruyucu ürün sürerek korumak şarttır. Güneş şemsiyesinin altındayken ve yüzerken de güneş ışınlarına maruz kalındığını unutmamak gerekir. Beslenmeye gelince: C ve E vitamini ve betakaroten açısından zengin besinler yeğlenmelidir. Bir önemli konu da benler: Benler yaz öncesi ve sonrası mutlaka kontrol edilmelidir. (Roma Cattolica Üniversitesi'nden

Eylül
Okul öncesi göz muayenesi
Okul başlamadan çocukları bir göz muayenesinden geçirmek gerekir. Açık havada geçirilen tatil günleri kornea enfeksiyonlarına davetiye çıkarmış; spor ve oyun travmaları ise göz kapakları veya retinada lezyonlara yol açmış olabilir. Göz doktoru olası şaşılık, miyopi, hipermetropi, astigmatizm gibi görme bozukluklarını da saptayıp uygun bir gözlük önerecektir. Genova Hastanesi Göz Kliniği Şefi Giovanni Calabria

Ekim
Kışa hazırlık kaplıca kürleri
Sonbahar, kaplıca kürleri için ideal bir mevsimdir. Deri enflamasyonları (iltihaplanmaları), dış etkenlerin yarattığı olumsuz etkiler veya yanlış beslenmeden kaynaklanan mide-bağırsak rahatsızlıkları gibi yazdan kalan bazı sorunlar kış aylarında kronik hale gelebilir. Kaplıca tedavisi bu sorunların giderilmesinde yardımcı olur. (Milano Üriversitesi, Termal Tedavi Kürsüsü Başkanı Umberto Solimene)

Kasım
Aşı zamanı
Kasım ayında yapılan aşılar, kış aylarında sıkça görülen solunum yolu hastalıklarını önler. En önemlisi grip aşısıdır. Özellikle 65 yaşı geçkin insanlara, çocuklara, kronik solunum yolu hastalarında önerilir. Bir diğer yararlı aşı da, menenjit ve zatürreeye yol açan pnömokok bakterisine karşı uygulanan aşıdır; bu aşı her 5 yılda bir yapılır. (Genova Üniversitesi'nden Dr. Pietro Crovari)

Aralık
Gribe dikkat
Kışın en yaygın hastalığı gribe mi yakalandınız? Bunun viral bir hastalık olduğunu ve vakaların büyük bir çoğunluğunda özel bir tedavi gerektirmediğini aklınızdan çıkarmayın. Hastalığın belirtilerini de düşman değil dost olarak görün. Örneğin öksürük, bir ölçüde bir savunmadır. Ateş de, çok yüksek olmadığı taktirde, organizmaya yardımcı olur; çünkü virüslerin yaşamak için 36 derece civarı ısıdaki bir ortama ihtiyaçları vardır. Griple savaşta ilaç yerine istirahat ve bazı basit doğal yöntemlere başvurmak, ilaç almaktan iyidir. (Dr. Mario Falconi)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:50

İLGİLİ HABERLER