Sağlık
  • 1.7.2008 01:59

İŞTE KEMİK ERİMESİNİ ÖNLEYEN VİTAMİN TÜRÜ...

Prof. Dr. Nejat Yılmaz, ''Yaptığımızı bilimsel çalışmada, osteoporozdan (kemik erimesi) korunmak için B vitamini bakımından zengin yiyeceklerle beslenmeliyiz sonucuna ulaştık'' dedi. Osteoporozun azalmış kemik yoğunluğu ve artmış kemik kırılma riski ile karakterize hastalık olduğunu söyleyen Yılmaz şu açıklamaları yaptı: "Menopozda kemik erimesi bulunanlarında kan homosistein (insan vücudunun ürettiği aminoasit) seviyelerinin, kemik erimesi bulunmayanlara göre daha yüksek olduğunun tespit ettik.

HOMOSİSTEİNİNİZİ ÖLÇTÜRÜN

Ayrıca kan homosistein düzeyi son yıllarda risk faktörleri arasında sayılmaktadır. Homosistein metabolizmasında yer alan Vitamin B6, B12 ve Folat kanda homosisteinin birikimini önlüyor. Dolayısıyla B vitaminince zengin gıdalar ile beslenme (bulgur, yeşil yapraklı sebzeler, süt vb) veya B vitamini takviyesi osteoporozdan korunmada yardımcı olacak. Yüksek kan homosistein düzeyindekiler mutlaka hem kalpten hem de osteoporozdan korunmak için B vitaminlerini ve folik asit kullanmalı.

ERKEKLERDE DE OLUYOR

Araştırmalara göre özellikle emeklilik sonrası erkekler kahvehanelere kapanıp hareketsiz bir yaşam sürmeye başlıyor. Bu yaş grubundaki her 7 erkekten birinde de osteoporoz görülüyor."

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 08:13

İLGİLİ HABERLER