Gündem
  • 8.10.2006 14:44

İŞTE MECLİS'İN YAŞ ARİTMETİĞİ!..

TBMM'deki 546 milletvekilinin yaklaşık yüzde 18.5'i 60 yaş ve üzerindeyken, sadece yüzde 6.4'ü 40 yaşın altında.
      AA muhabirinin TBMM'nin resmi internet sitesi ''www.tbmm.gov.tr'' adresinden yaptığı araştırmaya göre, TBMM'de 546 milletvekili bulunuyor.
      TBMM'de bulunan milletvekillerinin sadece yüzde 6.4'ünü (35 milletvekili), 40'ın altında yaşa sahip milletvekilleri oluşturuyor.
      Milletvekillerinin büyük çoğunluğu 50-60 yaş arasında bulunuyor. Mecliste 60 yaşın altında 50 ve üzerinde 2 milletvekili (yüzde 46.3) yer alıyor. 50 yaşın altında 40 ve üzerinde yaşa sahip milletvekillerinin oranı ise yüzde 28.7'de (157 milletvekili) kalıyor.
      60 ve üzerinde yaşa sahip milletvekili oranı ise yüzde 18.5 ile (101) gençlerin neredeyse 3 katına eşit. Bu milletvekillerinden 70 yaş ve üzerinde 9 milletvekili bulunurken, bunlardan birisinin yaşı da 82.
      Seçilme yaşı 30 olmasına karşın yine de mecliste 34 yaşındaki Kastamonu milletvekili Sinan Özkan ile Samsun milletvekili Suat Kılıç, 35 yaşındaki bazı milletvekillerinden Ağrı milletvekili Halil Özyolcu ve Manisa milletvekili Süleyman Turgut en genç vekiller olarak öne çıkıyor.
      Yaş olarak en kıdemliler de ise; 82 yaşındaki İstanbul milletvekili Mustafa Şükrü Elekdağ, 74 yaşındaki İstanbul milletvekili Ali Topuz, 72 yaşındaki Hatay milletvekili İnal Batu gibi isimler bulunuyor.
     
     GENEL BAŞKANLAR...
      TBMM'deki parti genel başkanlarından CHP Genel Başkanı Deniz Baykal 68 yaşıyla ilk sırada yer alıyor. Baykal'ı, 56 yaşındaki DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, 52 yaşındaki AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan izliyor.
      43 yaşındaki Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu ise meclisteki en genç lider olarak öne çıkıyor.
     
     CESUR KARARLAR İÇİN GENÇ MİLLETVEKİLLERİ...
      Selçuk Üniversitesindeki öğrenci topluluklarından Atatürkçü Düşünce Topluluğu Başkanı Gökhan Altan, artık seçilme yaşının 25'e indirilmesinin şart olduğunu söyledi.
      Dünyanın en genç nüfusuna sahip Türkiye'de gençlerin de söz sahibi olması gerektiğini belirten Altan, şunları kaydetti:
      ''Mecliste tecrübeli 60 yaşın altında milletvekilleri bulunmalı ancak oransal dağılım da sağlanmalı. 40 yaşın altında milletvekili parmakla sayılacak ölçüde. Ancak 50 ve üzerinde milletvekili sayısı çok fazla. Ben seçilme yaşının 25'e indirilmesini ve mecliste milletvekillerinin yarısının 40 yaşın altında olması gerektiğini düşünüyorum. Gençlerin ülkenin geleceğini tayin edecek konularda daha cesur karar vereceğini düşünüyorum. Tecrübe ve cesaret mecliste tek çatı altında toplanmalı.'' Yerel Gündem 21 Topluluğu Başkanı Gülşah Argunşah da, bugüne kadar verdikleri mücadelenin sonuna geldiklerini, seçilme yaşının 25'e düşürülmesi konusundaki çalışmalarda TBMM'de somut adımların atılmaya başlandığını bildirdi.
     
     GENÇ BEYİNLER...
      Geleceğe en güzel yatırımın seçilme yaşının 25'e düşürülmesi olacağını ifade eden Argunşah, ''Ben 25-35 yaşları arasında bir milletvekilinin 60'ın üzerinde yaşa sahip bir milletvekilinden daha fazla gençleri savunacağına inanıyorum'' dedi.
      Gençlerin en verimli yılları olan 25-30 yaşlarında meclise girmesinin ülke adına çok faydalı olacağını dile getiren Argunşah, ''Gençlerin daha fazla çalışacağına inanıyorum. Ülkeyi daha ileriye götürecek fikirler, projeler genç beyinlerden çıkacaktır'' diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 02:39

İLGİLİ HABERLER