Dünya
  • 29.11.2007 10:04

İTALYANLARIN ‘KURTLAR VADİSİ’NE EKRAN YASAĞI GELDİ

Türkiye’deki Kurtlar Vadisi tartışmalarının bir benzeri İtalya’da yaşanıyor. Ülkenin en çok izlenen programlarından biri olan ve “Babaların babası” olarak bilinen ünlü mafya patronu Salvatore ‘Toto’ Riina’nın hayatını anlatan dizinin son bölümü hükümet tarafından yasaklandı. İtalya eski Başbakanı Silvio Berlusconi’nin sahibi olduğu Kanal 5’te yayınlanan “Patronların Patronu” (Il Capo Dei Capi) adlı dizide, 1993’te yakalanan ve hakkındaki 100’den fazla cinayet suçu nedeniyle ömür boyu hapis cezasını çekmekte olan Riina’nın mafya içinde yükselişi ve yaşadıkları anlatılıyor. Altı bölüm olarak çekilen dizinin ilk beş bölümü yüzde 28’lik izlenme payıyla yedi milyon İtalyan’ı ekran başına kilitledi. Ancak dizinin bu hafta yayınlanması beklenen son bölümü Adalet Bakanı Clemente Mastella tarafından yasaklandı.

Mafyanın anavatanı olarak bilinen Sicilya’da bir basın toplantısı düzenleyen Mastella, “Bu dizide Riina bir kahraman gibi gösteriliyor. Mafya ile savaşta istediğimiz son şey, onu yücelten bir televizyon dizisi. Özel bir kanal olsa bile buna izin veremem” dedi. İtalyan bakan diziyi izlemediğini ancak yardımcılarından konuyla ilgili detaylı bilgi aldığını da söyledi. Riina’yı aktör Claudio Gioé’nun canlandırdığı dizinin fanatikleri internette kurdukları forumlarla yasak kararına büyük tepki gösterirken, ünlü televizyon eleştirmeni Serena Scarfone “Diziyi yasaklamak saçmalık. Bir insan izlemediği bir diziyi nasıl yasaklayabilir?

Bu “The Sopranos’un yasaklanmasını istemek gibi bir şey” diye yazdı. Büyük ses getiren diziyi Riina’nın da hücresinde hiç kaçırmadan izlediği açıklandı. Riina’nın kendisini gibi hapiste olan çocukları da dizinin en büyük takipçileri arasında. Yasak kararına Başbakan Romano Prodi ile Berlusconi arasındaki sorunların neden olduğu yorumları yapılıyor. n DIŞ HABERLER



40 kişiyi boğarak öldüren ‘Baba’



İTALYA’NIN eli en fazla kana bulaşmış mafya babalarından olan 76 yaşındaki Salvatore ’Toto’ Riina, 30 yıllık kaçak hayatı yaşadı. “Canavar” adıyla tanınan Riina’nın bir lakabı da boyundan ötürü ’küçük’tü. Ama bu ismi yüzüne karşı söyleyenlerin sonu ölüm oluyordu. 1982’de başına geçtiği the Corleonesi ailesiyle Palermo’daki ailelere karşı acımasız bir savaş başlatan Riina’nın bizzat 40 kişiyi öldürdüğü söyleniyor. Özellikle elleriyle boğarak öldürmekten büyük zevk duyan Riina’nın ölümünden sorumlu tutulduğu kişilerin sayısı da 100’ü geçiyor.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 15:27

İLGİLİ HABERLER