Bilim
  • 2.7.2007 14:13

KIŞLAYA İNTERNET GELİYOR

Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, bilgi toplumunun geliştirilmesine katkı sağlamak ve bilgisayar okur-yazarlığı da dahil olmak üzere bilgi teknolojilerinin yaygınlaştırılmasını sağlamak üzere bir süre önce Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde Evrensel Hizmet Fonu oluşturuldu. Fonda şu an itibariyle 300 milyon YTL birikti. Yıl sonuna kadar, GSM işletmelerinin Hazineye ödediklerin pay, idari para cezaları, görev ve imtiyaz sözleşmeleri ile ruhsat ve genel izin belgelerinden gelecek paylarla yıl sonuna kadar fonda 500 milyon YTL'nin birikeceği hesaplandı.

Fondan desteklenecek projeler de 8 bölüme ayrıldı. Bu çerçevede, okullarda bilgisayar teknolojileri sınıfları kurulacak, kamu internet erişim merkezleri oluşturulacak, okulların internet erişimi, köylere telefon hizmeti, denizde tehlike ve emniyet haberleşmesi, sayısal şehir ve sayısal yayıncılık ile denizyolu yolcu taşıma projeleri bu fondan finanse edilecek.

-DANIŞMANLIK İHALESİ-

Bu arada, Ulaştırma Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürlüğü, fondan desteklenecek projelerin maliyet analizi için danışmanlık ihalesi açtı. İhaleye ulusal ölçekli STM Savunma Teknolojileri Mühendislik A.Ş'nin yanı sıra 4 uluslararası şirket ön yeterlilik dosyası verdi.

Yeterli rekabet koşulları sağlanamadığı gerekçesiyle ihale iptal edildi. Haberleşme Genel Müdürlüğünün davet usulü ile şirketlerden teklif alacağı belirtildi.

-KIŞLAYA İNTERNET MERKEZİ-

Öte yandan, Evrensel Hizmet Projeleri kapsamında, bugüne kadar yaklaşık 28 bin okula internet bağlantısı sağlandı. İnternet bağlantısı olmayan yaklaşık 9 bin okulun internet bağlantısı ise TÜRKSAT ve Türk Telekom tarafından sağlanacak. 1500 okula bilgisayar teknolojileri sınıflarının kurulması konusunda ihale süreci tamamlandı. Bu proje, Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliğinde gerçekleştirilecek.

Halk eğitim ve mesleki eğitim merkezlerinde, kütüphanelerde ve belediyeler ile askeri kışlalarda kamu internet erişim merkezleri kurulması, fondan desteklenecek projeler arasında ön sıralarda yer alıyor. İlk uygulamada, 227 askeri kışlaya kamu internet erişim merkezi kurulacak. İnternet erişim merkezlerinin kuruluşu için Fondan bu yıl 40 milyon YTL kaynak sağlanacak.

Fondan sağlanan kaynakla altyapı maliyeti yüksek olan kırsal bölgelerde, telefonsuz veya tek telefonlu 820 köye telefon bağlandı. Bu uygulama ile sabit telefonu olmayan köy kalmadı.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 17:43

İLGİLİ HABERLER