Gündem
  • 29.11.2008 11:55

KURBAN DERİLERİNİN PARASIYLA YANGIN SÖNDÜRME UÇAĞI ALINACAK

ANKARA - Türk Hava Kurumu, (THK) bu yıl kurban derilerinden elde edilecek geliri, orman yangınlarını söndürme uçağı alımında kullanacak.
Kurumun her yıl Et ve Balık Kurumunun iş birliğiyle gerçekleştirdiği vekaleten kurban kesimi, bu yıl Bingöl'de yapılacak.
THK Genel Başkanı Emekli Hava Pilot Tümgeneral Yusuf Güngör, kurumun yalnızca Ramazan ve Kurban bayramlarında fitre, zekat ve kurban derisi toplama faaliyetleriyle anıldığını ancak bunların dışında pek çok faaliyette bulunduğunu söyledi.
Okullar tatil olduktan sonra çocuklara havacılık kursları verdiklerini ve geçen yıl 23 bin çocuğun bu ücretsiz kurslara dahil olduğunu anlatan Güngör, ayrıca bugüne kadar 5 bin 500 pilot yetiştirdiklerini, her yıl 65 pilotu yetiştirerek hava yolu şirketlerine gönderdiklerini ifade etti.
Kurban derisi, fitre ve zekatı yasa gereği 5 ayrı kurum için gerçekleştirdiklerini kaydeden Güngör, kurban derilerinin satışı gerçekleştikten sonra gelirin yüzde 50'sinin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına, yüzde 4'ünün Kızılaya, yüzde 3'ünün SHÇEK'e, yüzde 3'ünün de Diyanet Vakfına verildiğini, kendilerine ise yüzde 40'lık bölümün kaldığını belirtti.
Orman yangınlarının söndürülmesi için de faaliyet gösterdiklerini ve 1985 yılından bu yana ellerindeki M-18 uçaklarıyla bunu gerçekleştirdiklerini anlatan Güngör, 23 yılda 2 bin 200 orman yangını söndürdüklerini bildirdi.
Küresel ısınma nedeniyle orman yangınlarının sayısının iki katına çıktığını ve uçak ihtiyacının bu nedenle tüm dünyada arttığını ifade eden Yusuf Güngör, ''Dünya ülkeleri panik halinde ve ne kadar uçak varsa satın almaya ya da kiralamaya çalışıyorlar. Belki önümüzdeki yıllardan itibaren kiralayacak uçak bile bulamayacağız'' dedi.
Türkiye'nin elindeki 12 küçük yangın söndürme uçağının yetersiz kaldığını, suya inip kalkabilen, kısa sürede su ikmali yapıp yangın bölgesine intikal edebilen uçakların gerekli olduğunu kaydeden Güngör, Akdeniz ülkelerinin hemen hepsinde bu uçaklardan bulunduğunu söyledi.
Yaklaşık 2 yıl önce uçak alımı için başlattıkları kampanyanın yeterli ilgi görmemesi nedeniyle bugüne değin 265 bin YTL toplanabildiğini, bu sebeple kredi bulmak için çalışmaya başladıklarını belirten Güngör, sonunda Kanada yapımı CL-415 tipi yangın söndürme uçaklarında karar kıldıklarını kaydetti.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 03:51

İLGİLİ HABERLER