Gündem
  • 10.7.2009 20:21

"MAYINLI ARAZİLERİ TEMİZLEMEYE TALİBİZ"

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü ağırlayan OSTİM'li sanayiciler Suriye sınırındaki mayınlı arazileri temizleyecek teknolojik donanıma sahip olduklarını ve bu işi NAMSA ile işbirliği içinde yapmaya talip olduklarını açıkladı.
Gül, OSTİM'deki bir restoranda OSTİM Başkanı Orhan Aydın ve bazı iş adamlarıyla öğle yemeğinde bir araya geldi.
Cumhurbaşkanı Gül'e OSTİM'de yürütülen faaliyet hakkında brifing veren Aydın, yerli sanayinin son yıllarda gösterdiği gelişmelere değindi. Aydın, OSTİM'de artık yüksek teknoloji üretildiğini ve kullanıldığını ifade ederek, buradan dünyanın tüm ülkelerine ihracat yapma kapasitesi bulunduğunu kaydetti.
Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesi için yasal düzenleme yapıldığını da anımsatan Aydın, OSTİM'li sanayicilerin bunu yapabilecek kapasitede olduğunu söyledi.
Aydın, ''Savunma Yan Sanayii Kümelenmesi'' oluşumu tarafından hazırlanan ve Suriye sınırındaki mayınlı arazinin temizlenmesine ilişkin sunum da yaptı. Aydın, bölgedeki mayınların patlatılarak ya da patlatılmadan temizlenmesinin istenmesi halinde bunu yapabilecek bir cihaz geliştirebileceklerini belirtti ve OSTİM'de üretilen bazı robotları da buna örnek gösterdi.
OSTİM'li sanayicilerin mayın temizleme işinde öncelikli olarak düşünülen NAMSA ile işbirliği yapabileceğini de dile getiren Aydın, ''OSTİM'e bürokrasiye takılmadan devlet desteği verilirse NAMSA ile işbirliği yapılabilir. Bu işe dahil olmamız durumunda kamuoyu tatmin edilecek, Türk sanayicisi ve siyasetçisine güven artacak ve mayın temizleme işi daha ucuza mal edilecektir'' diye konuştu.

-''ORGANİZASYONU YAPIN DEVLET OLARAK DESTEK OLALIM''-

Cumhurbaşkanı Gül de konuşmasına, OSTİM'li sanayicilerin başarılarıyla gurur duyduklarını ifade ederek başladı.
OSTİM'de yüksek teknoloji kullanan KOBİ'ler bulunduğunu anlatan Gül, bölgedeki müteşebbis ruhunun dikkat çekici olduğunu söyledi. Gül, ''Burada 5 bin tane riski kendisinde olan ama atılım yapmak için hedefler ortaya koyan, elini hatta yeri geldiğinde başını taşın altına koyan müteşebbis ruhu... Bir ülkeyi esas zengin yapan müteşebbisleridir'' diye konuştu.
Türkiye'nin artık teknoloji alan ve uygulayan ülke olmaktan çıkması gerektiğini ve çıkma sürecinde olduğunu belirten Gül, ''İnanıyorum ki 10 sene sonra Türkiye'de teknoloji alanında dünyada göze batan buluşlar olacaktır'' dedi.
Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesiyle ilgili yasanın Türk müteşebbislere önemli bir imkan tanıdığını ifade eden Gül, şöyle konuştu:
''Ben sizin bunları yapabileceğinize inanıyorum ama organizasyon kabiliyetini de göstermeniz gerekir. 'Biz şunu yaparız' demek yetmiyor. Onu, talep edenlere problemsiz bir şekilde yapıp sunabilmek çok önemli. Nihayetinde buralar deneme tahtası değil. Yapılacak, sorumluluk olacak, bu alanlar insanlara açılacak, bu alanlarda insanlar ziraat yapacak ve yaşayacak. O bakımda bu işi size verirken herkesin güven hissetmesi lazım. Şimdi vakit var. NATO ile işbirliği yapılabilir. Onların da sizinle iş yapması için karşılarında güçlü bir muhatap bulması lazım. Şimdi siz bu organizasyonu uluslararası standartlarda yapın. Madem ki 'bu işi yapabiliriz' diyorsunuz, o zaman bunun organizasyon kısmını da yapın ve projenizi en güzel şekilde takdim edin. Biz de devlet olarak önceliğimizi size verdiğimizi en iyi şekilde söyleyelim. Hiç vakit geçirmemek gerekir. Bunun bir süresi var biliyorsunuz. Bu süre içinde bunun gerçekleşmesi gerekiyor, ihaleler ona göre yapılacak ve görevler ona göre verilecek. Siz organizasyonunuzu yapın, biz de ne gerekiyorsa yapalım.''
Cumhurbaşkanı Gül, OSTİM'in Türkiye'nin diğer şehirlerine ve başka ülkelere örnek olduğunu dile getirerek, ''Ben müteşebbisin değerini bilenlerdenim. Sizlere yenilerinin eklenmesini isterim'' dedi.
Gül, basına kapalı devam eden yemeğin ardından restoranın arkasındaki sokakta sergilenen, Türk mühendislerin geliştirip ürettiği bazı makineleri inceledi.
Cumhurbaşkanı Gül'e ilk olarak, uzaktan kumandalı bir robot tarafından getirilen plaket takdim edildi. OSTİM Başkanı Orhan Aydın, plaketin, OSTİM'in üretim gücünü simgeleyen yedek parça örneklerinden oluştuğunu belirtti.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:21

İLGİLİ HABERLER