Gündem
  • 30.9.2013 21:33

MHP'den pakete sert tepki

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 'demokratikleşme paketi' ile ilgili MHP'den ilk tepki Grup Başkanvekili Oktay Vural'dan geldi.

ANKARA-MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural’dan  pakette seçim sistemi ile ilgili getirilen önerilerin “üretilmiş bir çoğunluk elde etmeyi” amaçladığını belirterek, MHP’nin seçim barajı ile ilgili kendi önerilerini açıklayacağını söyledi.

MHP Grup Başkanvekili Vural, Başbakan Erdoğan’ın açıkladığı demokratikleşme paketini “Başbakan PKK silahıyla darbe yapmak istiyor” sözleriyle değerlendirdi. Vural, pakette PKK’nın taleplerinin yer aldığını belirtirken, Hacı Bektaş-ı Veli’nin adının Nevşehir’de bir üniversiteye verilmesine ilişkin önerinin pakette yer almasını yadırgadığını belirterek, “Hacı Bektaşı Veli, bu milleti millet yapan değerleri oluşturandır. Bu coğrafyayı vatanlaştırandır. Milletimizin değerlerini inşa eden birisini üniversiteye verdik, daha fazla demokrat olduk iddiası Hacı Bektaş-ı Veli’yi anlamayan bir zihniyettir” dedi.

Vural, başörtüsü ile ilgili düzenlemenin bu mesele ile ilişkilendirilmesinin bir ‘harç malzemesi’ olduğunu belirtirken onun dışında maddelerin PKK ve BDP’nin isteği olduğunu söyledi. Vural, paketin içinde bir dayatma olduğunu belirterek, “Başbakan’ın ‘süreç son değil devamı gelecek’ sözleri bu dayatmanın işaretidir. ‘Benim adım Hıdır şimdilik yapacağım budur’ diyerek PKK’nın meşrulaştırma adımlarını koyduğu bir paket” dedi.

MHP’yi dışarıda bırakma gayreti
Vural, seçim sistemiyle ilgili önerileri değerlendirerek, “Seçim sisteminde bir değişiklik yaparak üretilmiş bir çoğunluk elde etmeyi amaçlayan hususlar da var. Temsilde adaletin dışlandığı, bölge barajlarını artırarak daha fazla milletvekili çıkarma isteğini açıkça ortaya koyuyor. Bizim de seçim sistemi ile ilgili önerilerimiz olacak. Bu tartışmanın özü, Başbakan ve AKP’nin milletten elde edemediği çoğunluğu parlamentoda elde etme arayışıdır. 2011 seçimlerinde MHP’yi dışarıda tutmayı başaramayanlar. ‘MHP olmazsa PKK’nın isteklerini daha da iyi yaparım’ diyenlerin MHP’yi dışarıda tutma operasyonudur. Seçim sistemi bir siyasi partinin kumpası için kullanılmamalı. Baraj ile ilgili olarak bizim önerilerimiz olacak” dedi.

Ahmet Türk’ün de soyadı Türk
Vural, “andımızın kaldırılmasının Türk milletine yönelik bir nefret suçu olduğunu” belirterek, “Andımızı kaldıran adımızı da kaldırmaya hazırlanıyor demektir. Ahmet Türk’ün soyadı Türk, ne beni rahatsız ediyor ne de kendisini rahatsız ediyor” dedi.

Bahçeli yarın değerlendirecek
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de ‘demokratikleşme paketi’ni yarın partisinin Meclis grup toplantısında değerlendireceği belirtildi.
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 11:34

İLGİLİ HABERLER