Dünya
  • 7.11.2012 22:32

Myanmar muhalefeti Arakan'a asker göndermesini talep etti

     Muhalifler, yaptıkları açıklamada, hükümetten, yetkililere göre geçen ay 90 kişinin hayatını kaybettiği, 30 binden fazla kişinin evsiz kaldığı Arakan (Rakhine) eyaletindeki etnik çatışmayı ele alış biçimini yansıtan politikaların açıklamasını istedi.
     Eyalette hem Rohingya Müslümanlarının hem de Arakan Budistlerinin kaygılarına hitap edilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, Rohingya Müslümanlarının Myanmar vatandaşı sayılmaları için gerekli koşulları düzenleyen, 1982 tarihli Vatandaşlık Yasası'nın gözden geçirilmesi gerektiği vurgulandı.
     Çok kısıtlayıcı olan Vatandaşlık Yasası, 800 bin Rohingyalıyı vatansız bırakıyor.
     Açıklamada ayrıca ismi açıkça ifade edilmese de Bangladeş'in soruna katkıda bulunduğuna değinilerek, ''Sınır komşusu her iki hükümetin, sınır güvenliği ve göç meselelerinin sorumluluğunu alması ve saygılı olması gerekir. İki ülkenin sistematik biçimde sınır geçişlerini önlemesi ve sınır güvenliğini sağlaması mecburidir'' ifadesi kullanıldı.
     Myanmarlı muhalif lider Suu Çii, hukukun üstünlüğünün yeniden sağlanmasının ve gerginliğin altında yatan nedenlerin çözüme kavuşturulması gerekliliğinin altını çizdi.
     Suu Çii, Arakan'daki şiddet nedeniyle çok fazla kayıp ve ölü veren Rohingya Müslümanlarına karşı ayrımcılığı kınayan bir tavır takınmadığı için yabancı destekçilerinin çoğunu hayal kırıklığına uğratmıştı.
     Bangladeş, çok sayıda Rohingya Müslümanını mülteci kamplarında ağırlamasına rağmen vatandaşlığa almayı reddediyor ve Myanmar'dan ülkeye girmelerini engelliyor. 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 11:20

İLGİLİ HABERLER