Medya
  • 30.5.2004 02:32

PAŞALARI SİNEK 2'Lİ YAPAN CUMA DERGİSİ 30 MİLYAR LİRA TAZMİNAT ÖDEMEYE MAHKUM OLDU

İskambil oyunlarında en değersiz kağıt olan sinek 2’li, 3’lü ve 4’lü kartların üzerine 3 orgeneralin fotoğraflarını basan Vakit Yayın Grubu’nun ‘Türkiye’de Cuma’ dergisi, 30 milyar tazminata mahkum oldu.

312 general ve amiralin Vakit Gazetesi’ne açtığı tazminat davasını kazanmasının ardından, yine Vakit Yayın Grubu’nun bir diğer yayın organı ‘Türkiye’de Cuma’ da orgenerallere tazminat ödemeye mahkûm oldu.

Ege Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon ile eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ve eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç’ın, yayınları nedeniyle Türkiye’de Cuma adlı dergiye açtığı tazminat davası sonuçlandı.

Ankara 14. Asliye Hukuk Mahkemesi, dergi sorumluları Cengiz Almış ile Abdurrahman Kazan’ı, Tolon, Doğan ve Kılınç’a 10’ar milyar tazminat ödemeye mahkûm etti.

PAŞALI İSKAMBİLLER

Derginin 29 Ağustos-4 Eylül 2003 tarihli nüshasının kapağında, iskambil oyunlarında en değersiz kağıt olan sinek 2’li, 3’lü ve 4’lü kartların üzerine her üç generalin de fotoğrafları basılmıştı.

2003 Ağustos ayı şûrası sonrasında yapılan görev devir-teslim törenine katılan orgeneraller için kapakta, ‘28 Şubat’ın 3 As Subayı Yine Konuştu’ yazısı yer almıştı.

Derginin iç sayfasında ise generaller hakkında ‘Disiplinsiz paşalar’ ifadesine yer verilmişti.

bir olayı çağrıştırdığını açıklamıştır. Gerçekten de Irak Savaşı sırasında Iraklı bir kısım üst düzey siyasi ya da askeri kişilerin iskambil grubundan bazı kağıtlar üzerlerine resmi yapıştırılarak bunların arandıkları kamuoyuna bildirilmiştir. Dünya basınında da bu yönde haberler çıkmıştır.’

Gerekçeli kararda, Irak savaşındaki iskambil destelerinin kullanılarak çağrışım yapılmasının davacıları kamuoyunda küçük düşürdüğü belirtildi.

KARARDAKİ DERS

Kararda, basın özgürlüğüne ilişkin olarak da şu yorumda bulunuldu: ‘Demokrasinin gelişmesinde ve kökleşmesinde ulusal birliğin kararlılık kazanmasında kamuoyunun oluş ve belirişinde, sosyal ve siyasal ilerleme ve kamuoyunun bilinçlenmesinde basına düşen görev hem önemli hem de kapsamlıdır. Basının görevi geneli ilgilendiren ya da ilgilendirmesi gereken tüm olaylar hakkında objektif ve gerçekleri yansıtacak biçimde halkı aydınlatmak, çeşitli konularda kamuoyunu düşünceye sevk etmek için tartışmalar açmak, onun toplumsal ve siyasal oluşumlar üzerinde doğru ve tüm insanlığın sorunları yönünden bilinçlendirmektir.’ 

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:18

İLGİLİ HABERLER