Sağlık
  • 21.7.2007 06:33

REFLÜ KANSERE YOL AÇABİLİR Mİ!..

Her reflü hastalığında endoskopiye ihtiyaç duyulmadığını söyleyen Dr. Hakan Güveli, reflü-kanser ilişkisiyle ilgili olarak da, "Bazı kişilerde uzun süreli reflü nedeniyle kanser riski yaratan 'Barrett özefagus' adlı durum oluşabilir" dedi.

Toplumun yüzde 15'inde görülen, yaş ve cinsiyet ayırt etmeyen reflü, ihmale gelmiyor. Medicana Çamlıca Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Hakan Güveli, reflüyle ilgili sorularımızı yanıtlıyor:

* Reflü hastalarının endoskopi yaptırmaları gerekiyor mu?
Her reflü hastalığında endoskopiye ihtiyaç yoktur. Reflüde dikkatli sorgulama yapılmalı ve genç popülasyonda, kısa süreli şikayetleri olanda, eşlik eden hastalıkları olmayanlarda ve alarm bulguları yoksa başlangıçta diyet, yaşam alışkanlıkları değişiklikleri ve medikal tedavi ile rahatlama sağlanabilir.

* Uzun süre reflüden yakınanlarda nasıl bir yol izleniyor?
Uzun süreli şikayetlerde, ayırıcı tanı yapılması gerekiyorsa; yutma güçlüğü, zorlanma ve ağrılı yutma varsa, medikal tedavi ile başarı sağlamamışsa gastroskopi planlanmalıdır. Gastroskopiden halen çoğu hastamız korkmaktadır; fakat yeni teknolojiler ile anlamlı ince bükülebilir aletlerle uygun anestezi eşliğinde işlemin çoğunu hastalar hissetmemektedir.

* Hastalığın teşhisinde başka ne gibi yöntemler uygulanıyor?
Çoğu hastada endoskopi uygulamasında gözle görülür lezyon olmaz; hatta bunlara 'endoskopi negatif reflü hastalığı' denir. Hastalar belirli bir süre tedavi alır ve daha sonraları şikayetleri tekrarlar. Bu durumda en önemli test aracı 24 saat pH-metre testidir.

* PH-metre testi nasıl yapılıyor?
Bu testte, hastanın burnundan mideye kadar birkaç dakikada telefon kablosundan daha ince bir kablo yerleştirilir ve burundaki uç yanaktan kulak arkasına bant ile sabitlenir. Kablonun ucu avuç içi büyüklüğünde bir alete takılır ve kişi kemerinde yad a boynuna asarak 24 saat aleti taşır. Böylece kişinin 24 saat boyunca ve hangi zaman dilimlerinde ne kadar asit kaçağı olduğu hesaplanır. Bu özellikle hangi hastalara ne kadar ve ne süreli tedavi verilmesini ve aynı zamanda başka tedavi seçeneklerinin düşünülmesini sağlar.

* Reflü önemsenmesi gereken bir hastalık mıdır?
Reflü, anlamlı olduğunda günlük hayatımızı etkiliyebilir, yaşam kalitesini düşürür ve nadiren de olsa ciddi tablolara yol açabilir. Hastada reflünün nedenleri sorgulandığında doğru adım ve tedavilerle çoğunlukla rahatlama sağlanır.

* Uzun dönemde komplikasyonları nelerdir?
Asit reflüsü bazen ciddi sonuçlar doğurabilir. Asit teması ile yemek borusunda ciddi yaralanma ve kanamalar olabilir. Uzun süren iltihap ile lümende yutma güçlüklerine yol açan daralmalar olabilir.

* Kanserle ilişkisi var mı?
En önemli konu reflü ve kanser ilişkisidir. Bazı kişilerde uzun süreli reflüye bağlı olarak alt yemek borusunun dokusunda değişkenlik, yani 'Barrett özefagus' olabilir. Barrett olan kişide yıllık yüzde 1'e yakın ya da yaşam boyu yüzde 10 kanser gelişme riski vardır. Bu hastaların ömür boyu takibi gerekir.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 17:17

İLGİLİ HABERLER