Sağlık
  • 13.9.2007 06:15

ROMATİZMAYA KARŞI BUNLARI İHMAL ETMEYİN!..

Romatİzmal hastalıkların ihmal edilmesi zamanla çok daha büyük sıkıntılara yol açabiliyor. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhan Cantürk, eklemlerde şişlik ve sıcaklık hissedilmesinin romatizmanın habercisi olduğunu, her yaşta görülebildiğini ve tedavide gecikilmemesi gerektiğini söylüyor.
NEMLİ HAVALARA DİKKAT EDİN
Prof. Dr. Cantürk, savunma mekanizmasındaki bozuklukların romatizmaya neden olduğuna dikkat çekerek 'Normalde sağlıklı yaşam için gerekli olan bağışıklık sistemi, dokuları bakteri ve virüslerden koruyacağı yerde kendi eklem yapısını bakteriye benzeterek ekleme saldırır ve bunun sonucunda eklemde iltihap ve ağrı oluşmasına neden olur' açıklamasını yapıyor.
HAREKETLERİ ENGELLER
Nemli havalarda romatizmal ağrıların artyor. Romatizmanın beslenme veya kiloyla da bir ilişkisi yok ancak diz, kalça gibi yük taşıyan eklemler kilolu kişilerde zorlanarak ağrıyı artırıyor.
Romatizmanın belirtilerinin, bir ya da birkaç eklemde ağrı, şişlik veya ısı artışı, sırt, bel ve kalçalarda ağrı, vücut hareketlerinde zorlanma (Örneğin öne doğru eğilme, başını çevirememe) ve sabah yataktan kalkarken tutukluk hissedilmesi olduğuna işaret eden Cantürk, 'Birçok romatizma çeşidi olduğu için tedavi; romatizmanın türüne, tutulan eklemin şiddetine, diğer organların durumuna ve laboratuar bulgularına göre kişiye özel olarak yapılır.
EGZERSİZ ÖNEMLİ
Romatizma, ağrı kesiciler, iltihabı azaltan ilaçlar ve savunma mekanizmasını güçlendiren ilaçlar ile tedavi edilir. Hastanın eklemlerinin iltihap durumuna göre çeşitli fizik tedavi programları verilir, ve bu egzersizlerin son derece dikkatli yapılması, ihmal edilmemesi gerekir'' diyor.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 16:25

İLGİLİ HABERLER