Sağlık
  • 30.8.2007 13:34

SAFRA KESESİ VAJİNADAN ÇIKTI

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Rıdvan Seven ile Uzman Dr. Umut Barbaros, dünyada sadece birkaç kez denenen vajina yoluyla safrakesesi çıkarma ameliyatını gerçekleştirdi.

Türkiye’de ilk kez yapılan "transvajinal kolesistektomi" denilen yöntemle, 34 yaşındaki temizlik işçisi Zeynep Yalçın’ın içinde üç taş bulunan safrakesesi, karından delik açmak yerine vajinasından çıkarıldı.

Halen uygulanan laparoskopi ameliyatlarında karında bir-beş santimetrelik dört delik açılıyor. Ancak "tranvajinal kolesistektomi" ameliyatı için hastanın karnında sadece iki milimetrelik bir delik açıldı. Buradan ve vajinadan sokulan endoskopi aletleriyle ameliyat gerçekleştirildi. Vücut bütünlüğünü bozmak yerine, varolan vajinadan girmeyi tercih eden cerrahi ekip, genel anestezi verilen hastanın vajinasından arka duvarına ulaştılar. Burada açılan bir santimetrelik delikten safra kesesini bularak, içindeki 2-2.5 santimetrelik üç taşla birlikte yine aynı yolla dışarı çektiler.

İki saat süren bu yöntemle hastanın karnında, büyük bir delik açılmasına gerek kalmadı. Karındaki iki milimetrelik deliğin dikilmesine bile gerek görülmedi. Önceki gün ameliyat olan hasta dün taburcu edildi. Üç çocuk annesi Zeynep Yalçın, ameliyatının iyi geçtiğini belirterek, "Eve gidecek kadar iyiyim. Dün ameliyat oldum, bugün evime gidiyorum" dedi. Dünyada, ABD, Hindistan, Fransa gibi bazı ülkelerde ameliyatların vücuttaki doğal deliklerden yapılması konusunda yeni bir eğilim var. Safrakesesi ve apandisitin ağız yoluyla alınması da deneniyor.

Bu yöntem sayesinde karın ağrısı olmuyor

Prof. Dr. Rıdvan Seven, "transvajinal kolesistektomi" denilen bu yöntem sayesinde ameliyattan sonra karın ağrılarının olmadığını söyledi. Prof. Dr. Seven, "Ameliyatlardan sonraki en büyük sorun, karın duvarındaki deliklerden kaynaklanan ağrılardır. Bu yeni yöntemle söz konusu şikayet en aza indiriliyor. Dikiş atmaya dahi gerek duymuyoruz. Dünyada farklı organlarla ilgili deneysel çalışmalar devam ediyor" dedi.

Hürriyet Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 16:36

İLGİLİ HABERLER