Gündem
  • 6.1.2010 10:54

SAVCI, HAVA KUVVETLERİ KOMUTANI'NA YENİ CUNTA KADROLARINI SORDU

Fırtına, 'Ayışığı ve Yakamoz darbe planlarını uygulayacak olan sizler deşifre olduğunuzda, yeni kadrolar oluşturuldu mu? İçinde kimler var?' sorusuna 'Bilgim yok' cevabını verdi

Ergenekon soruşturması kapsamında 5 Aralık'ta Kara Kuvvetleri eski Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman, Deniz Kuvvetleri eski Komutanı Oramiral Özden Örnek ile ifade veren Hava Kuvvetleri eski Komutanı İbrahim Fırtına'nın sorgu tutanaklarında ilginç ayrıntılar dikkat çekiyor. Fırtına'ya yöneltilen 131 sorunun çoğu Oramiral Örnek'e atfedilen günlüklerde yazılı 'Ayışığı', 'Sarıkız', 'Yakamoz' ve 'Eldiven' isimli darbe planlarıyla ilgili. Soruyu yapan Savcı Murat Yönder'in yönelttiği sorular ile emekli Orgeneral Fırtına'nın bu sorulara verdiği cevap şöyle:

AYIŞIĞI'NI KİM PLANLADI?

Savcı Murat Yönder: Ayışığı ve Yakamoz darbe planlarını hazırlayan ve uygulayacak olan kadrolar deşifre olur ve dağıtılırsa, planın aynen devam ettirilmesi için ikinci bir yapılanma oluşturulması ve bu yapılanmanın çok gizli şeklinde, tedbirler planlandığı görüşmüştür. Ayışığı kod adlı darbe planı kimler tarafından hazırlanmıştır? Hücre şeklinde yapılanma nasıl gerçekleştirilmiştir ve bu hücrelerde kimler görev almıştır?
İbrahim Fırtına: Bu planların kimler tarafından hazırlandığı, kimlerin görev aldığı konusunda bilgi sahibi değilim.

YENİ KADROLAR KİMLER?

Savcı Murat Yönder: Ayışığı ve Yakomaz kod adlı planları hazırlayacak ve uygulayacak olan kadrolar deşifre olur ve dağıtılırsa planın aynen devam ettirilmesi için ikinci bir yapılanma oluşturulması ve bu yapılanmanın çok gizli tutulması gerektiği belirtilmiştir. Bu planları uygulayacak olan sizler deşifre olduktan sonra planın devam ettirilmesi için yeni kadrolar oluşturuldu mu? Bu kadrolar içerisinde kimler vardır?
İbrahim Fırtına: Kimler tarafından hazırlandığı ve kimlerin görev aldığı konusunda bilgi sahibi değilim.

NEDEN ACİL DARBE İSTEDİNİZ?

Savcı Murat Yönder: Günlüklerdeki, 1 Şubat 2004 tarihli, notta 'Kurban Bayramı, Aytaç paşalara gittik. Bana 'Şener ile İbrahim'in davranışlarını tasvip etmiyorum, ifrata kaçıyorlar. Geçen gün MİT'ten gelen habere göre Şenkal iki haber verdi. Birincisi JJKK'nın bütün hareketleri biliniyor ve yasa dışına çıktığı değerlendiriliyor. İkincisi ise Genelkurmay Başkanı ile kuvvet komutanlarının arası açık, herkesçe biliniyor. Kendimize çeki düzen verip, ülkeyi maceraya götürmek yerine kararlı tutum sergilemeyi tercih ederim. Zannederim sen de benim gibi düşünüyorsun' ibareleri yer alıyor. Şener Eruygur ile ifrata kaçtığınız konu düşünülen darbenin bir an önce yapılması mıdır? Sizin ve Eruygur'un diğer arkadaşlarınızdan farklı düşünmenizi ve acilen darbe yapılmasını istemenizin sebebi nedir?

İbrahim Fırtına: Not içerisindeki görüşler Aytaç Paşa ile notun sahibi olduğu iddia edile Özden Örnek'e aittir ben kabul etmiyorum.

İFADEYİ SIZDIRAN ARANIYOR

Üç kuvvet komutanının ifadeye gelmeden önce dinlendikleri ve konuşma tutanaklarının Oramiral Örnek ile Orgeneral Yalman'ın sorguda önlerine konduğu iddiası doğrulanmadı. Böyle bir olayın tutanaklara geçmediği iddia edildi. Bu arada İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkkadı, Fırtına'nın ifade tutanaklarının basına sızmasıyla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı.

DEMİREL SADECE ONA SORULMUŞ

İbrahİm Fırtına'ya yöneltilen 'Sarıkız kod adlı plandan ve bu plan çerçevesinde yürütülen çalışmalardan Süleyman Demirel'in haberi var mıydı?' sorusunun aynı gün sorgulanan diğer Kuvvet Komutanları Özden Örnek ve Aytaç Yalman'a sorulmadığı öğrenildi. Savcıların eski kuvvet komutanlarının avukatlarına, sorgu tutanaklarını kimseyle paylaşmamaları konusunda bir gizlilik belgesi imzalatıldığı ortaya çıktı.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 11:26

İLGİLİ HABERLER