Sağlık
  • 22.7.2009 10:59

SEL SONRASI WEİL HASTALIĞI UYARISI

ATAKAN ÇITLAK /GİRESUN

Dr. Torun, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde Doğu Karadeniz Bölgesi'nde sel afetlerinin yaşandığına dikkat çekti. Weil'in ciddi bir hastalık olduğunu ve hastalığın ölümlere neden olabildiği uyarısında bulunan ve hastalığa burgu şeklindeki mikropların neden olduğunu dile getiren Dr. Torun, "Tıp dilinde hastalığın adı 'Leptospira'dır. Weil hastalığı, hayvanlardan insanlara geçen bir hastalık çeşididir. Özellikle sıçan, fare, keme, kemiriciler, köpekler ve sığırların idrar ve dışkıları ile yayılır" dedi.

Dr. Torun, hastalığın insanlara ağız ve cilt yollarıyla geçtiğine işaret ederek, "Hastalığın belirtileri ateş, kırgınlık, kas ağrısı, karın ağrısı ve ishaldir. Weil hastalığı sarılık ve kanamalara yol açması sonucu karaciğer ve böbrekte hasarlara yol açar. Bu organların yetmezliği ile hastalar tedaviye fırsat kalmadan ölebilir" diye konuştu.

Özellikle seller sonucu kirlenen su kaynaklarının hayvanların idrar ve dışkıları ile temas ettiğinin altını çizen Dr. Torun, bu yolla geçen mikroorganizmaların uzun zaman yaşayabildiklerini ve insanlara bulaşabildiklerini belirtti.

Dr. Torun, sel sularında çizme ile lastik eldiven giyilmesi ve maske takılması uyarısında bulundu. Dr. Torun, Giresun'da 2002 yılında meydana gelen sel afetinin ardından weil hastalığı nedeniyle iki kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:09

İLGİLİ HABERLER