Dünya
  • 27.2.2013 23:59

Suriye'de cinsel saldırılarda artış!..

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos, yerlerinden edilmiş Suriyelilere yardım için Kuveyt'te taahhüt edilen 1,5 milyar doların sadece 200 milyon dolarının gerçekleştirildiğini belirterek, verilen sözlerin acil olarak tutulmasını istedi.
     Oturumda BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos ve BM Genel Sekreteri'nin çatışmalardaki cinsel saldırılar konusundaki özel temsilcisi Zeyneb Hava Bangura, üyelere son duruma ilişkin bilgi verdi.
     Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Amos, Kuveyt'teki konferansta uluslararası toplumun 1 milyar 500 milyon dolar yardım taahhüdünde bulunduğunu ancak bugüne kadar 200 milyon doların kendilerine ulaştığını söyledi.
     Söz veren ülkelerden 1 milyar 300 milyon doları mümkün olan en kısa zamanda ödemelerini isteyen Amos, bu miktarın zaten 6 aylık acil ihtiyaçların karşılanması için gerektiğini gün geçtikçe ihtiyaç duyulan yardımın arttığını belirtti.
     Suriye'nin kuzeyinde Türkiye sınırına yakın bölgelere yardım ulaştırmada yaşadıkları güçlüğü dile getiren Amos, Suriye rejiminin çatışmaları gerekçe göstererek o bölgeye giriş konusunda kolaylık sağlamadığını vurguladı.
    
     -''Cinsel şiddet sorgulama metodu olarak kullanılıyor''-

    
     BM Genel Sekreteri'nin çatışmalardaki cinsel saldırılar konusunda özel temsilcisi Zeyneb Hava Bangura da yaptığı açıklamada, Suriye genelinde cinsel saldırıların arttığını, kadınların yanı sıra çocuklar ve erkeklerin de bu saldırılara maruz kaldığını söyledi.
     Bangura, Suriye rejiminin gözaltındaki kişilerden bilgi almak için cinsel saldırı yöntemini de kullandığını dile getirerek, muhalefetin kontrolündeki bölgelerden ciddi bilgi alamadıkları için oradaki durumu tam tespit edemediklerini kaydetti.
     Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi de gazetecilere yaptığı açıklamada, yardımlar için bürokratik engeller çıkardıkları iddiasının doğru olmadığını savundu.
     BM yetkililerinin olaylara politik açıdan baktıklarını iddia eden Caferi, yerli ve yabancı STK'ların Suriye içinde çalışmasına izin verdiklerini söyledi.
     Suriye'nin egemenliğine saygı gösterilmesini isteyen Caferi, cinsel suçlar da dahil insan hakları ihlallerini incelemek için Suriye Hükümeti'nin komisyon kurduğunu belirtti.
    
     Muhabir: Mustafa Keleş
     Yayıncı: İbrahim Uyar

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 17:39

İLGİLİ HABERLER