Ekonomi
  • 11.8.2007 07:10

TBB'DEN KRİTİK UYARI: DÖVİZLE BORÇLANMAYIN!..

TBB Başkanı Ersin Özince: Döviz geliri olmayanlar kesinlikle dolar ve euroyla borçlanmaya yanaşmasın. Sonra zararlı çıkarlar.
Türkİye Bankalar Birliği Başkanı ve Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Türkiye'de hala bankacılık dışındaki kesimlerin kur riskini fazlaca taşıdıklarını belirterek vatandaşları döviz konusunda uyardı. Özince, kur riskini taşıyamayacak olanların dövizden uzak durmasını istedi. Özince, 'Hele döviz geliri olmayan vatandaşlarımız dövizle borçlanmalara hiç itibar etmemeli' diye uyarıda bulundu.

ALARMA GEÇSİN
Özince, küresel krizleri önlemek için IMF ve Dünya Bankası gibi kuruluşları olabildiğince 'Alarma geçirilmesi' gerektiğini işaret ederek, 'Bu defa bizi kurtarsınlar diye değil, dünyanın mali problemlerini çare bulmak için bir araya gelinmeli' dedi. Özince,' Yapılacak iş çok belli. Uluslararası kabul görmüş bu tür paraların yönetimini ve hareketlerine de uygulanması gerekir. Kuralsızlık bütün dünyaya zarar veriyor. En başta da tasarruf sahipleri zarar görüyor' diye konuştu.

PİYASA DALGALANDI
Diğer taraftan, ABD'deki mortgage krizi piyasaları dalgalandırmaya devam ediyor. Bu nedenle yabancılardan satış gelince Borsa'da endekste düştü Borsa günün tamamında 788.40 puan düşerek günü 49,186,43 puandan kapadı. Dolar dün yine yükselişini sürdürüp 1.29'den 1.29'a çıktı. Euro ise 1.75'ten 1.77'e yükseldi.

GETİRİ KAYBI
Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, bu yılın Temmuz ayında finansal yatırım araçları arasında en yüksek reel getiriyi, hem aylık hem de yıllık bazda ''borsa'' sağladı. Borsa yatırımcısına, aylık bazda yüzde 13,83, yıllık bazda da yüzde 36,76 kazandırdı. Temmuzda TÜFE bazında mevduat faizi yüzde 2,12 getiri sağlarken, dolar yüzde 2,29, avro ve külçe altın yüzde 0,17'şer getiri kaybı yaşattı.

KİT'te yüzde 6 zam
Kamu iktisadi teşebbüsleri (KİT) ve bağlı ortaklıklarda çalışan sözleşmeli personelin ücretlerine yüzde 5.5 -6.1 zam yapıldı . Zamdan sonra personelin en düşük maaşı 926 YTL .oldu

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 16:51

İLGİLİ HABERLER