Gündem
  • 12.5.2013 12:36

TBMM'de bu hafta neler görüşülecek ?

TBMM (AA) - Melda Çetiner - 
     TBMM Genel Kurulu, haftaya RTÜK'teki 3 üyelik için seçimle başlayacak. AK Parti kontenjanından iki üye, CHP kontenjanından ise bir üye için seçim yapılaçak. AK Parti; Hamit Ersoy, Nurullah Öztürk, Hüseyin Pala, Sait Yüce'yi, CHP ise Ali Öztunç ve Özgür Kurt'u aday gösterdi.
     Genel Kurul'da daha sonra Türkiye Petrol Kanunu Tasarısı ele alınacak. Tasarı, ''temel kanun'' olarak bölümler halinde görüşülecek.
     Tasarıyla, Türkiye, 18 petrol bölgesi yerine, bundan sonra kara ve deniz şeklinde iki petrol bölgesine ayrılacak. Üretilen petrolden alınan devlet hissesinde, kuyu başı fiyatı yerine piyasa fiyatı esas alınacak. Üzerinde işletme hakkı sona eren sahalar, işletme ruhsatı verilmek üzere müzayedeye çıkarılabilecek. Petrol hakkı sahibi yabancılar, Türk kara sularında petrol arama ve üretim faaliyeti yapabilecek. Orman ve milli parklardaki ruhsat ve izin alanlarında, petrol aranabilecek, işletme faaliyetleri yapılabilecek.
     Yeni vakıf üniversitelerinin kurulmasına ilişkin yasa tasarısı da bu hafta ele alınacak.
     Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair yasa tasarısı, Ankara'da ''Anka Teknoloji Üniversitesi'', İstanbul'da ''İstanbul Yeşilyurt Üniversitesi'', Adana'da ''Kanuni Üniversitesi'', Konya'da ''Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi'', Gaziantep'te ise ''Sanko Üniversitesi'' adıyla vakıf üniversitelerinin kurulmasını öngörüyor. Tasarı, ''Altın Koza Üniversitesi''nin adının, 'İpek Üniversitesi'' olarak değiştirilmesini de içeriyor.
     Genel Kurul, 14 Mayıs Salı günü 15.00-23.00, 15 Mayıs Çarşamba ve 16 Mayıs Perşembe günleri ise 14.00-20.00 saatleri arasında çalışacak.
    
     -Komisyonlar-
    
     TBMM'deki ihtisas ve araştırma komisyonları, gündemlerindeki tasarıları ele alacak.
     Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, Patent Kanunu Tasarısı'nı 14 Mayıs Salı günü görüşecek.
     KİT Komisyonu, denetim programına başlıyor. Komisyon, 15 Mayıs Çarşamba günü Türkiye Şeker Fabrikaları ve Şeker Kurumu Başkanlığı, 16 Mayıs Perşembe günü ise Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü ile Karadeniz Bakır İşletmeleri A.Ş'nin 2011 yılı hesaplarını inceleyecek.
     Anayasa Uzlaşma Komisyonu, yeni anayasa çalışmalarını sürdürecek.
     Çözüm Süreci Araştırma Komisyonu, 14 Mayıs Salı günü yapacağı toplantıda, çalışma alanını belirleyecek.
    
     Yayıncı: Kudret Topçu
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:25

İLGİLİ HABERLER