Sağlık
  • 28.7.2009 16:51

TIP LİTERATÜRÜNDEKİ 4. VAKA: MİDESİNİ ARI SOKTU

İHSAN ALTIKARDEŞ/BURSA

Bu olayın dünya tıp literatüründeki 4'ncü vaka olduğu bildirildi.

2 aydır kusma ve ağrı şikayetleri yaşayan 62 yaşındaki C.H. isimli hastanın Özel Bursa Doruk Hastanesi'ne başvurması, örneğine az rastlanan bir vakayı ortaya çıkardı. Hastaya endoskopi uygulayan Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Nejat Gülgör, hastasının midesinden 'arıyı' çıkardı.
Mide rahatsızlığı ve kusma şikayetleri sebebiyle kendilerine başvuran C.H. isimli hastanın, midesine endoskopik inceleme yaptıklarını belirten Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Nejat Gülgör, hastasının midesinde, midenin çıkış kısmına yakın bir bölümde, sabit bir şekilde gördükleri "arı" karşısında çok şaşırdıklarını ve endoskopik olarak çıkardıklarını açıkladı.
Meslek hayatında böyle bir olayla daha önce hiç karşılaşmadığını belirten Op. Dr. Nejat Gülgör, Tıp literatür sitesi "pubmed"den yaptıkları araştırma sonrasında, daha önce dünyada bildirilmiş toplam 4 vakaya rastladıklarını bildirdi.

KUSMA ŞİKAYETLERİ KESİLDİ

Arıyı çıkardıktan sonra, hastasını belirli aralıklarla aradığını ve hastasının kusma şikayetlerinin tamamen düzeldiğini söyleyen Op. Dr. Nejat Gülgör, "İşin ilginç yönü arının 2 ay süreyle orada kalması. Bu pek mümkün görünmüyordu. Çünkü kuvvetli mide asidi karşısında arının sindirilmesi gerektiğini düşündük. Bunu veteriner arkadaşlarımıza da danıştık. Onlar da bu durum karşısında şaşırdıklarını söyledi. Arının çıkarılmasıyla kusma şikayetleri de kesildi. Arının gerçekten midede 2 ay kalması da çok düşündürücü" dedi.

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Nejat Gülgör, arının vücutta kalma ihtimaline de açıklama getirerek, "Arı iğnelerinin çentikli olması nedeniyle, arı soktuktan sonra iğne kolay çıkmadı. Muhtemelen arı mideye saplandığı için orada hareketsiz kaldı. Vücuttan atılamadı. Bundan dolayı da kusmaya neden olduğunu düşünüyorum" dedi.

Arı sokmalarına normalde sık olarak rastlanıldığını ve alerjisi olmayan kişilerde bir tehlike oluşturmadığını, fakat alerjisi olan kişilerde ölüme dahi sebebiyet verebileceğini belirten" Gülgör, "Eğer arı hastanın boğazına saplansaydı, gelişen ödeme bağlı, nefes alamama sonucu ölüm olabilirdi. Arının cildi sokması durumunda da, arının tutup çekilmesi şeklinde değil, kredi kartı gibi küt bir cisimle kazınması tavsiye edilir. Suyla ve tahriş edici olmayan sabunlarla yıkanarak, buz tedavisi uygulamalıdır. Yara yerine karbonat veya amonyak sürülerek alerji ve steroid kremleri faydalı olacaktır. Boğazın içinden arı sokulması durumunda, doktora gidene kadar sirke ile sık sık gargara yapılmadır" diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:03

İLGİLİ HABERLER