Gündem
  • 10.5.2013 14:31

TÜİK'ten nüfus açıklaması

ANKARA (AA) - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye nüfusunun eksik veya hatalı hesaplanmasının söz konusu olmadığını bildirdi.
            Açıklamada, nüfusuna ilişkin bilgilerin, resmi istatistik programı kapsamında yerleşim yerlerine göre 2007 yılından beri Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nden ve kurumsal yerlerde kalanlar için ilgili kurum ve kuruluşlardan alınan bilgilerle uluslararası standartlara uygun olarak TÜİK tarafından açıklandığı bildirildi.
      Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nin, sürekli güncelliğinin sağlaması nedeniyle nüfusun eksik veya hatalı hesaplanmasının söz konusu olmadığı vurgulanan açıklamada, ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşların kendi ihtiyaçlarına ve geleceğe yönelik nüfus tahminleri yaptıkları ifade edildi.
      Türkiye İstatistik Kurumunun, nüfus projeksiyonlarını yenilediği ve sonuçlarını 14 Şubat 2013'te kamuoyuna duyurduğuna işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
      "Bu kapsamda, CIA ve benzeri kurum/kuruluşlar tarafından açıklanan nüfus tahminleri, bu kurumların kendilerine göre belirledikleri yöntemler ve güncel olmayan veri kaynaklarına dayanmaktadır. Benzer sorunun, Türkiye haricinde başka ülkeler tarafından da yaşandığı, haberler yapıldığı ve ilgili istatistik ofislerinin açıklamalar yaptıkları gözlemlendi. Örneğin Norveç İstatistik Ofisi, CIA 2012 yılı tahminlerinin Norveç nüfusunu gerçek değerinden yüzde 6 az gösterdiğini belirten basın açıklamaları yaptı.
      Türkiye ile ilgili resmi istatistiklerin üretilmesi ve yayımlanması konusunda ulusal ve uluslararası düzeyde yetkili tek kuruluş Türkiye İstatistik Kurumudur. Bu nedenle, sadece Türkiye İstatistik Kurumu tarafından resmi ve uluslararası standartlarda ve kayıt sistemlerine dayalı olarak elde edilen nüfus bilgileri dikkate alınmalı ve kullanılmalıdır."
     
     Muhabir: Arife Yıldız Ünal
     Yayıncı: Necati Keleş
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:29

İLGİLİ HABERLER