Medya
  • 6.3.2008 14:51

YENİ ŞAFAK, TAN ORAL'I OYUNA GETİRİP İŞİNDEN ETTİ

İSTANBUL - Cumhuriyet Gazetesi'nin 30 yıllık çizeri Tan Oral, kendi gazetesinden sonra yayımlanmak üzere verdiği karikatür Yeni Şafak'ta "Bizim için çizildi" diye sunulunca işinden oldu. Oral Yeni Şafak'ın 'oyununa' kızgın, destek göremediği Cumhuriyet'e ise kırgın.
Usta çizer Oral, 28 Şubat'ta Yeni Şafak'ta yayımlanan söyleşisinde, kendi gazetesinin görüşlerinden farklı olarak, CHP lideri Deniz Baykal'ı ve türbanlı öğrencilere izin vermeyen üniversite rektörlerini eleştirmiş, türbanlıların eylemlerini ise "Başörtülü kızların yaptıkları başkaldırı değil baş eğmeme. Başörtülülerle uğraşan aynı zihniyet, daha önce de sakalı, pantolonu yasaklamıştı" diye yorumlamıştı. Oral, söyleşiyi yapan muhabire, ertesi gün Cumhuriyet'te yayımlanacak karikatürünü de, Cumhuriyet'ten daha sonra basılması kaydıyla verdi. Fakat Oral'ın anlatımına göre Yeni Şafak, bu karikatürü, Cumhuriyet ile aynı gün yayımladı. Üstelik karikatür, "Yeni Şafak için çizdi" başlığıyla sunuldu.
Oral, bunun üzerineYeni Şafak'ı arayıp hatanın düzeltilmesini istedi. Yeni Şafak bir gün sonra düzeltme yayımladı ancak Cumhuriyet yönetimi hayli rahatsız olmuştu. Ve 3 Mart'ta Oral, Cumhuriyet'in İmtiyaz Sahibi İlhan Selçuk ile gö-rüştü. Oral'ın dün yaptığı açıklamaya göre, görüşme şöyle geçti:
"Duyarlı ve hüzünlü bir konuşma oldu. Selçuk, Yeni Şafak'taki konuşmaya bir diyeceğinin olmadığını, ancak aynı çizimin iki gazetede aynı gün yayımlanmasını ve üstelik bunun diğer gazete için çizildiğinin de belirtilmiş olmasını, haklı olarak, kabul edilemez olarak niteledi."
Ve Oral'ın 30 yıldır sürdürdüğü işine önceki gün son verildi. Bu haberi, dünkü nüshasında 'Bu sefer Cumhuriyet çizdi' başlığıyla duyuran Yeni Şafak, bir gaf daha yaptı ve aynı karikatürü yine, "Yeni Şafak için çizmişti" diyerek bastı. Oral, yaşananlara kızgın ve kırgındı:
"Kötü niyet bu kadar açık ve pervasızca sergilenebilirdi. Bana gelince, Cumhuriyet'in Genel Yayın Müdürü Sayın İbrahim Yıldız'a verdiğim ve bir örneğini de Selçuk'a sunduğum açıklayıcı mektupta, Yeni Şafak'ı kastederek, bir meslektaşa dikkatsizce güvenmiş olmanın hata olduğunu ve bunun ödenecek bir bedelinin bulunabileceğini kabullendiğimi söylemiştim. Öyle de oldu. Geriye Cumhuriyet'te yıllardır çizdiğim köşeye, veda eden bir kedi resmi yapmam kaldı. Duyarsız bir yayın organı tarafından tatsız bir oyuna getirildiğimi ve gazetemin bana arka çıkmış olmasını boşu boşuna beklemiş olduğumu düşünüyorum."

(RADİKAL)

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 13:12

İLGİLİ HABERLER