Sağlık
  • 13.10.2005 03:08

YEŞİL KARTLILAR ARTIK ASKERİ HASTANEDE DE TEDAVİ OLABİLECEK...

Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir, Adana gibi büyük illerde yeşil kartlı hastalara halen ameliyat ve tahliller için 7-8 ay sonrasına kadar randevu veriliyordu.

Üniversite hastanelerine sevk edilemeyen yeşil kartlılar, hastanelerdeki yoğunluk nedeniyle en basit tedaviler için bile aylarca beklemek zorunda kalıyor. Sağlık Bakanlığı yoğun şikayetler üzerine bir genelge yayınlayarak yeşil kart sevk sisteminde değişiklik yaptı. Bakanlık Müsteşarı Prof. Dr. Necdet Ünüvar imzasıyla yayınlanan genelgeyle, tüm devlet hastanelerinde yeşil kartlıların yakın tarihte yapılamayacak tetkik, tahlil ve tedavi işlemleri için üniversite hastanelerine sevk edilmesi talimatı verildi.

Sağlık Bakanlığı, yeşil kartlılara üniversite hastanelerine sevk imkânının yanı sıra askeri hastanelerden de hizmet alabilme imkanı sağladı. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Necdet Ünüvar ile Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Komutanı Korgeneral Hayri Güner tarafından imzalanan protokolle, yeşil kartlı vatandaşlara askeri hastanelerden faydalanma yolu açıldı. Dün imzalanan protokolle; yeşil kartlıların devlet hastaneleri tarafından askeri hastanelere tetkik ve tedavi istemiyle sevk edildiklerinde, ayakta veya yatarak muayene, tetkik, tahlil ve tedavi hizmetlerini alabilmeleri hükme bağlandı.

Yeşil kart sahipleri şimdiye kadar acil haller ve tıbbî gerekçeler dışında üniversite hastanelerine sevk edilmiyordu. Öte yandan Sağlık Bakanlığı, denetimler sonucu ülkedeki yeşil kart sayısını 13 milyondan 8,5 milyona indirdi. Yaklaşık 1,5 yıl süren çalışmayla hak etmediği halde yeşil kart alan vatandaşlardan büyük bölümünün kartı iptal edildi. Yeşil kart masrafları için bu yıl devlet bütçesinden 1,4 milyar YTL ayrıldı. Bunun 700 milyon YTL'sinin ilaç, gözlük, diş protezi ve diğer tıbbî ihtiyaçlara, kalan 700 milyon YTL'sinin de muayene, ameliyat, tahlil ve tetkiklere harcanması planlanıyor.

/Necip Çakır  - Zaman

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:55

İLGİLİ HABERLER