Gündem
  • 3.12.2022 00:15

6'lı masa bakanlıkları paylaştı.. Bakın hangi parti kaç bakanlık alacak?

Altılı masadan yeni iddia… Bakanlıkların nasıl dağıtılacağı belirlendi

Altılı masayı oluşturan partiler, seçimin kazanılması halinde iddiaya göre bakanlıkları paylaşma anlaşmasına vardı. Buna göre önce her partiye bir bakanlık verilecek, geri kalan bakanlıklar oy oranlarına göre dağıtılacak.

Henüz ortak adayını ilan etmeyen altılı masada, seçim sonrası planları üzerine bazı anlaşmalara varıldığı öne sürüldü. Masadaki liderler, seçimin kazanılması halinde Türkiye’yi birlikte yöneteceklerini defalarca açıklamıştı. Birgün gazetesinin yeni iddiasına göre, birlikte yönetmek için bakanlık paylaşımı konusunda anlaşma sağlandı.

Masayı oluşturan siyasi partilerin genel başkanlarından birinin Cumhurbaşkanı olması durumunda, diğer genel başkanlar Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacak. Farklı bir ismin seçilmesi durumunda, istisnasız tüm genel başkanlar Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacak. Kabinede ise her partiye bir bakanlık verilecek ancak geriye kalanlar için eşit bölüşüm şartı aranmayacak. Öncelikle partilerin oy oranlarına bakılacak. Oranlara göre her partinin bakanlık sayısı belirlenecek. İçişleri Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı veya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı gibi önemli bakanlıklar, düşük oy oranına sahip partilere verilmeyecek.

Merkez Bankası Başkanı’nın atanması ya da Meclis Başkanlığı’na aday gösterilecek ismin belirlenmesi gibi önemli konularda altı partinin ortak kararı aranacak.“Bilindiği üzere bir kişinin doğum yerinin yurt dışı olması o kişinin yabancı olduğu anlamına gelmediği gibi Türk vatandaşlığını kazandığı anlamına da gelmemektedir. Yani vatandaşlık kazananların dışında kalan bu kişiler, yurt dışında doğan ve anne ve/veya babası Türk vatandaşı olan (doğumla Türk vatandaşı olan) vatandaşlarımızdır. Bu kapsamda nüfus kütüklerinde kayıtlı (vatandaşlık kazananlar dahil) doğum yeri Suriye olan 18 yaş ve üzeri 163 bin 44 kişi bulunmaktadır. Tekrar hatırlatmakta fayda var ki; Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından Genel Müdürlüğümüzden temin edilen ham verilerle birlikte 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri Ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanununun 7’nci ve 8’inci maddelerinde belirtilen hususlara göre diğer kurumlardan aldığı veriler (Silah altında bulunanlar, askeri öğrenciler, kısıtlılar, kamu hizmetinden yasaklı olanlar) düzenlenerek seçmen kütüğü oluşturulmakta veriler YSK tarafından siyasi partilerle paylaşılmakta.”

Güncellenme Tarihi : 3.12.2022 01:23

İLGİLİ HABERLER