Gündem
  • 7.6.2024 10:19

Aç Gazzelilerin yürek dağlayan görüntüleri

Raed Redwan, üç aylık bebeğini sıcaktan koruyor ve Gazze'nin merkezindeki Deir al-Balah'taki bir çadırda böcekleri uzaklaştırıyor .

Karısı ve annesiyle birlikte, aşırı kalabalık ve kirlilik nedeniyle yerinden edilmiş ailelerin oluşturduğu bir denizde mahsur kalmış durumdalar. Filistinli baba CNN'e yardım bulmakta zorlandığını söyledi. Bunun yerine kendisinin ve ailesinin kirli su içmek ve günde sadece bir öğün yemek yemekten başka seçeneği yok.

5 Haziran'da yayınladığı yazılı mesajda, “Yiyecek hakkında konuşmak istemiyorum çünkü yiyecek yok” dedi. “Roket ve bombardımandan ölümden kurtulduk; açlıktan ölecek miyiz?

İsrailli yetkililer Gazze'ye girebilecek yardım miktarında herhangi bir sınır olmadığı konusunda ısrar ederken, BM yetkilileri, kara yollarının engellenmesi, iletişim kesintileri ve hava saldırıları gibi yardım operasyonlarına " yasadışı kısıtlamalar " uygulamakla suçladı. Yerel personel CNN'e, dağıtılacak yeterli yardım olmadığı için dağıtım noktalarındaki ihtiyaç sahiplerini geri çevirmek zorunda kaldıklarını söyledi.

İşte 245 gün süren savaşın ardından bölgedeki yardım krizinin nasıl derinleştiğinin dökümü.

Kamyonlar sınırda mahsur kaldı

Gazze'ye yardım akışını yöneten İsrail kuruluşu COGAT, 4 Haziran'da Kerem Şalom kapısının Filistin tarafında 1000'den fazla kamyonun BM tarafından alınmasını beklediğini belirterek, BM'yi yardımların girişini koordine edememekle suçladı. Araçlar Gazze'ye girdi.

Filistinliler, 18 Mayıs'ta Gazze'nin merkezindeki Wadi Gazze'de Birleşmiş Milletler'den yiyecek dağıtıyorlar. Yardım çalışanları, sahadaki insani talepleri zar zor karşılayabildiklerini söylüyor.

Ancak hak grupları, "İsrail kontrolündeki geçiş noktalarındaki sistematik engellemenin" ve artan çatışmaların kamyon teslimatlarını felç ettiğini söylüyor .

Wateridge, CNN'e, geçişin Gazze tarafında yoğun askeri operasyonlar nedeniyle Kerem Şalom'da mahsur kalan kamyonların alınamadığını söyledi. "Bu sadece hayati önem taşıyan insani yardımın tamamen israf edilmesi ve bu tamamen insan yapımı bir durum"

Bu dağıtım zorlukları, BM'nin gıda kurumunun Mayıs ayında kuzeydeki Filistinlilerin güneye yayılan “tam anlamıyla bir kıtlık” altında olduğu yönündeki uyarısının ardından ortaya çıktı. Bu haftaki bir başka BM raporunda, sivillerin pazardaki arz kıtlığı ve artan fiyatlar nedeniyle yeterli yiyecek bulmakta zorlandığı bir dönemde, Gazze nüfusunun yarısı olan bir milyondan fazla insanın Temmuz ortasına kadar “ ölüm ve açlıkla karşı karşıya kalması beklendiği ” uyarısında bulunuldu.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'ne göre, halihazırda beş yaşın altındaki 7.000'den fazla çocuğa yetersiz beslenme teşhisi konuldu.

Filistinlilere Tıbbi Yardım adlı STK'nın kıdemli program yöneticisi Mahmoud Shalabi'ye göre, yardım stokları hızlı bir şekilde azalırken, işçiler sahadaki talepleri zar zor karşılayabiliyor.

Güncellenme Tarihi : 7.6.2024 10:30

İLGİLİ HABERLER