
Adalet Bakanı'ndan 'tutuklu gazeteciler' açıklaması
ANKARA- Ergin, AA Editör Masası'nda ''tutuklu gazeteciler'' konusunda değerlendirmelerde bulundu.
''Konunun çokça speküle edildiğini'' ifade eden Ergin, basın-yayın organlarının tepkisini anladığını, mesleki dayanışma duygusuyla hareket edildiğini düşündüğünü söyledi.
Mevzuatla ilgili çalışmalar yapıldığını, 3. yargı paketinde konuya ilişkin birtakım düzenlemeler bulunduğunu, 4. yargı paketinde de birtakım düzenlemeler olabileceğini anlatan Ergin, 2002-2012 arasında basın alanıyla ilgili çok ileri adımlar atıldığını vurguladı.
Söz konusu düzenlemelerin eksikleri olabileceğini ancak birçok iyileştirici tedbir de getirdiğini belirten Ergin, şöyle devam etti:
''Bizim geçmişte yaptığımız açıklamalar maalesef speküle edildi, edilmeye devam ediliyor. Nedir- Türkiye'de Gazeteciler Sendikası'nın yayımladığı bir liste vardı, '72 gazeteci cezaevinde' diye. O dönemde gazeteciler sendikasına şunu sorduk: 'Bu isimleri bizimle paylaşır mısınız- Soyut olarak 72 kişi söyleniyor'. Bize bir liste gönderildi, biz o liste üzerinden bir çalışma yaptık. Yaptığımız daha önceki yazılı basın açıklamasındaki, Gazeteciler Sendikası'nın verdiği isimler üzerinden yapılan bir değerlendirmedir. Bakanlık olarak hiçbir vasıflandırmaya girmeden dedik ki 'bunlardan 3'ü hiç cezaevine girmemiş, 6'sı tahliye olmuş, geriye kalan şu kadar kişi var. Bunlar içerisinde savcılıkların tespitlerine göre şu suçlamalarla bunlar tutuklanmış'. Sadece savcılıkların tespitlerini paylaştık. Bunun içerisinde adam öldürmeden banka soymaya kadar birtakım hadiseler vardı ama bunlar Adalet Bakanlığı'nın tespitleri değil, o kişilerin kesinleşmiş mahkumiyet kararlarından alınan bir kısımı itibarıyla bilgilerdir, bir kısmı itibarıyla da soruşturması devam edenler açısından soruşturma dosyasındaki takibat maddesine ilişkin tespitlerdir. Bizim kendi yanımızdan bir değerlendirmemiz olmamıştır.''
-Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi'nin açıklaması-
Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi'nin Türkiye'de tutuklu gazeteci sayısını 8 olarak açıkladığını, bir gazete muhabirinin açıklanan rakamın Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın açıkladığı rakamlarla çelişki oluşturup oluşturmadığının sorulduğunu anlatan Ergin, komitenin soruya, ''Gazetecilik mesleğiyle tutuklanma gerekçeleri arasında bağ kurabildiğimiz 8 kişi var'' karşılığını verdiğini aktardı.
Bunu paylaştıklarını ve bunun üzerinden yayınlar yapıldığını belirten Ergin, ''Bir meslek grubuna mensup olmak, kişilere suç işleme özgürlüğü vermez. İsmimin önünde avukat unvanı olması benim başka suçları işleme özgürlüğüne sahip olduğum anlamına gelmez'' dedi.
Ergin, şunları kaydetti:
''Türkiye'de basının çalışma şartlarına ilişkin iyileştirme tedbirlerine ihtiyaç var mıdır- Evet vardır. Bununla ilgili çalışmalar da yapılıyor ama mevcut yasalarda düzenlenmiş olan pozitif hukuk kurallarına uygun davranmak durumu da vardır.
Şu anda gene Gazeteciler Sendikası ya da cemiyetinin yaptığı bir değerlendirmede 91 isimden bahsediliyor ama bunların tutuklanma nedenleri nedir- Yargılandıkları, üzerlerine atılı fiilin mahiyeti nedir- Bunların değerlendirmesine girdiğinizde orada niza çıkıyor. Dolayısıyla bu anlamda bu isimler içerisinde gazete binasında çalışan çaycısı, dağıtıcısı, temizlikçisi, idari görevde olanı... Yani fiilen yazıp çizdiğinden, yazdıklarından dolayı kaç kişi var. Bütün bunların her biri ayrı bir tartışma alanı. O açıdan elimizde farklı değerlendirmeler var ama detayına girmeyeceğim. Daha önce de yayınladık. İnternet sitemizde de var. Elinde silahla polise ateş eden, banka soyan, adam öldüren kimseler de gazeteciler sendikasının yayınladığı listede vardı. Bunları söylediğimizde koro halinde itiraz geldi. Gazetecilik mesleğinden dolayı olan sorunları elbette konuşalım, tartışalım, önleyici tedbirleri geliştirelim ama sadece isminin önünde gazeteci unvanı olduğu için de her olaya sahip çıkmak doğru bir tarz değil.''
Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 18:07