AK PARTİ-CHP UYUMU, MGK VE DOKUNULMAZLIK HATTINA KİLİTLENDİ
AKP-CHP, UYUM KİLİTLİ
AKLA gelmeyecek kilit ya da hat: MGK-Dokunulmazlık Hattı. Birbiriyle en küçük ilgisi bulunmayan iki konu, şu anda AKP ile CHP arasında kilitli. Bu iki konunun kesişme noktası Anayasa değişikliği.
AB için hazırlanan Ulusal Program, MGK yapısının değişmesini öngörüyor. Kamuoyuna yansıdığı biçimiyle, örneğin, sadece Genelkurmay Başkanı MGK'nın asil üyesi. Kuvvet Komutanları ise, MGK'ya gerektiğinde katılabiliyor.
Yapısı ile birlikte, MGK'nın işlevi de değişiyor ve danışma niteliğine indirgeniyor.
Yeni işlev ve yeni yapı, Anayasa değişikliği gerektiriyor. Ancak, o konuda AKP ile CHP arasında anlaşmazlık var. AKP, ‘‘Anayasa değişikliği ile ilgili her şeyi toptan konuşalım’’ derken, CHP ‘‘Anayasada önce milletvekili dokunulmazlığını sınırlayan değişikliği yapalım, diğerlerine sonra bakalım’’ diyor.
Biri haklı, diğeri haksız, demek yanlış. Çünkü, ikisi de ayrı parti politikası. Ancak, bu anlaşmazlığın Ulusal Program'ın öngördüğü değişikliği ve AB'ye uyumu engellediği de ortada.
Bir formül bulunması amacıyla, şu günlerde AKP ile CHP arasında sıkı bir trafik var. Ne var ki, orta yol henüz bulunmuş değil. Oysa, bir çözüm mutlak zorunlu. Çünkü, AB'nin beklediği önemli değişiklikler arasında, MGK yapısı önplanda geliyor.
1949 MGK, çok dar
CUMHURBAŞKANI İsmet İnönü. Onun emriyle 3 Haziran 1949 günü Milli Savunma Yüksek Kurulu oluşturuluyor. Yani, bugünkü Milli Güvenlik Kurulu.
Şu anda değişmesi için tartışılan MGK yapısı, o tarihte bugünkü gibi. Örneğin, o yasaya göre, anılan kurul, Başbakanın başkanlığında ve onun önerisiyle Bakanlar Kurulu tarafından seçilecek bakanlarla, Milli Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanından oluşuyor. Cumhurbaşkanı kurulun tabii üyesi.
O günkü yasanın ikinci maddesine göre, Kurul, gerektiğinde Askeri Şura üyelerini ve her türlü uzmanları danışma için çağırabiliyor. Yani, bugünkü MGK'nın indirgenmek istendiği yapı, daha o zaman var.
Yine o yasaya göre, Milli Savunma Yüksek Kurulu'nun görevi, sadece yurt savunmasına dönük. Yani, dışarıya karşı savunma. Yurt içindeki politikalar, bu kurulun görev alanı dışında. Bugüne göre, çok dar bir görev alanı. Dolayısıyla, askerin siyasetteki etkinliğini sınırlayan bir yapı.
1949-2003!.. Arada akan sular, Türkiye'yi bugünlere getiriyor!..
(YALÇIN DOĞAN/ HÜRRİYET)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:13