DEVLET ARIK
ANKARA- Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Kıbrıs'ta çözüm için 24 Nisan'da yapılacak referandumda Kıbrıs Türklerinin 'evet' demesi halinde KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın ve 'taraf' olan parlamento dışı muhalefet liderlerinin istifa etmesi gerektiğini söyledi.
Fırat, ''Menfi ya da müspet kampanya içine girenler çıkan sonuca katlanmalı ve gereğini yapmalıdır'' çağrısını yaptı. ''Sayın Denktaş'a Allah selamet versin' diye seslenen Fırat, ''Korkulan Kıbrıs'ın mı kaybıdır, yoksa Kıbrıs'taki koltukların mı kaybıdır'' tepkisini gösterdi.
AK Parti Genel Merkezi'nde bir basın toplantısı düzenleyen Fırat, gündemdeki son gelişmelere ilişkin önemli açıklamalar yaptı. 24 Nisan'da adada yapılacak referandum öncesinde herkesin eteğindeki taşları döktüğünü belirten Fırat, Kıbrıs sorununun iç politika malzemesi yapılarak, meydanlarda ve salonda dile getirildiğini kaydetti. KKTC ve Güney Kıbrıs halkının vereceği karara herkesin saygı göstermesi gerektiğine işaret eden Fırat, bazı siyasilerin ve siyasi partilerin referanduma taraf olmasını üzüntüyle karşıladıklarını vurguladı. Fırat, ''Yetki alanlarına girmediği nalde müspet ve menfi kampanya içine girenler, referandumdan çıkacak sonuca katlanmalı ve gereğini yapmalıdır. Görevlerinde durmamaları gerekir. 3 Kasım seçimlerinde olduğu gibi 'görevi bırakıyoruz' deyip de vazgeçerek halkı uyutmamalılar'' diye konuştu. Fırat, adada yaşanan saldırı olaylarını da değerlendirerek, ''Hala birilerinin birşeyler adına gidip oradaki vatandaşlara saldırmaları, rahatsız etmeleri, dövülerek hastanelik etmelerini şiddetle kınıyoruz. Bu, hiçbir değer yargısı içine sığdırılmamalıdır. Bunun adına ne milliyetçilik ne vatanseverlik nedir. Olsa olsa serserilik denir. Bunu yapanları, Türk milleti seçimlerde değerlendirecektir'' dedi.
Anayasa değişikliği tartışmalarına da değinen Fırat, CHP'nin tavrını eleştirdi. Mevcut Anayasa'yı 'darbe anayasası' olarak nitelendire Fırat, CHP'nin AK Parti ile 'parça başı değişiklik' pazarlığı yaptığını söyledi. CHP'nin Anayasa değişiklik paketine dokunulmazlıkların kaldırılması maddesi de eklenmesi yönündeki girişimlerine cevap veren Fırat, dokunulmazlıkların pakette yer almasına şartlı 'evet'diyeceklerini açıkladı. Fırat, ''Hiçbir ayrıcalık tanımadan sadece milletvekillerine değil Anayasa ve kanunlarda yer alan, yargılamayı zorlaştıran her türlü madde kanun ve Anayasa'dan çıkarılıdır. Bu yönde yapılacak her türlü çalışmaya destek veririz. Yolsuzlükler ve usulsüzlüklerin temelinde bu yatıyorsa sadece siyasi ayağını kaldırmak değil bürokratik ayağını da kaldırmak gerekir. Devlet partisi olma zihniyeti bir kenara bırakılmalıdır. Bir yandan bunu söyleyeceksiniz, bir yandan da bürokrasiyi koruyacaksınız. Dokunulmazlıklarla ilgili AB ülkelerindeki standartlarını Türkiye'ye taşımaya hazırız. Tüm dokunulmazlıklar kaldırılmalıdır'' değerlendirmesini yaptı. Afrika ülkeleri ve Türkiye dışında memurları yargılamanın özel izne tabi olmadığına işaret eden Fırat, ''Böyle saçmalık olmaz. Adam hırsızlık yapıyor, işkence yapıyor ama izin verilmezse hakkında tahkikat açılmıyor. Bu kadar bankayı milletvekilleri mı soydu? Meclis'in yüzde 90'ı yenilendiği halde bir tane yargılanıp ceza alan milletvekili var mı?'' dedi.
AK Parti'li Fırat, Kıbrıs konusunda hükümetin tavrını eleştiren CHP'li Onur Öymen'in 'Bunlar Yüce Divan'da yargılanır' yönündeki sözlerini de değerlendirdi. CHP'lileri 'Sovyetler Birliği'nin siyasi komiseri'ne benzeten Fırat, zaman tüneline takılanların artık oldukları yerden çıkmaları gerektiğini söyledi. Fırat, CHP'nin 'şunu yaparsanız sizi öcüye atarız' anlayışıyla hareket ettiğini belirterek, artık bu tür zihniyetlerin siyasi sahneden silindiğini ifade etti. ''Bunlar kendilerini tanrı ile insan arasında birşey olarak görüyorlar. Yok öyle birşey'' diyen Fırat, şunları söyledi: ''Birileri Kasımpaşa'dan çıkıyor, balıkçının oğlu Başbakan oluyor. Artık Başbakan olmak için İnönü ailesinden gelmeye gerek yok. Padişah ailesinden gelmeye de gerek yok. Kasımpaşa'da doğmuştur, sokaktan gelip Başbakan olmuştur.''
Fırat, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin 'Paşam tavrınızı net ortaya koyun' çağrısını da ağır bir dille eleştirdi. Bahçeli'yi 'olayın farkında olmamakla' suçlayan Fırat, MHP liderini Türkiye'nin demokratikleşmesinden haberdar olmadığını söyledi. Fırat, ''Hala bir yerlerden medet umuyorlar. MGK'dan çıkan 'Tek sorumlu siyasi iradedir' sonucunu okumaktan bile acizler'' diye tepki gösterdi. Fırat, 'Rusya'dan Allah razı olsun' diyen KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'a da gönderme yaparak, ''Allah selamet versin. Belli yaşın üstüne geçince Allah selamet versin demekten başka çare yok. Birileriyle beraber ağlamaya başladı, şimdi de Rusya'ya Allah razı olsun diyor. Korkulan Kıbrıs'ın mı kaybıdır, yoksa Kıbrıs'taki koltukların mı kaybıdır'' mesajını verdi. Fırat bir gazetecinin 'Referandumdan çıkacak sonuca göre Denktaş da gereğini yapmalı mıdır?' yönündeki sorusuna, ''Denktaş için de geçerli olması lazım. Bizimkiler seçim sabahı genelde 'Tamam biz görevi bırakıyoruz' diyorlar. Sonra kıvırıp, vazgeçiyorlar. Ama bu durum sayın Denktaş için de geçerli olmalıdır. Sayın Denktaş siyasetin dışındadır. Cumhurbaşkanıdır. Devlet Başkanı, Başbakan Yardımcılığı ayrı, baba-oğul ilişkisi ayrıdır. Yetki alanlarının dışına çıkıyorlar'' karşılığını verdi. Fırat bir gazetecinin 'Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de, Kıbrıs Türkünün 'hayır' demesi halinde gereğini yapmalı mı?' sorusunu da, ''Başbakan, hükümeti temsil ediyor. Garantnyargılamayı zorlaştıran hörlük anlaşmasından kaynaklanan gücü kullanıyor. AK Parti adına temaslarda ve görüşmelerde bulunmuyor. Parti olarak hiçbir açıklamamız olmadı. Ne evet, ne hayır telkinimiz oldu. Hiçbir temsilcimizi de adaya gönderme niyetinde değiliz'' sözleriyle cevapladı.
Fırat, bir soru üzerine yeni Anayasa değişikliği paketi ile, askeri harcamaların denetimindeki 'gizlilik' ilkesinin de ortadan kalktığını vurguladı. Daha önce de askeri harcamaların denetlendiğini ifade eden Fırat, ''Devlet şeffaftır. Devletin her türlü harcamaları vatandaşın denetimine sunulmalıdır'' şeklinde konuştu. DGM'lerin kaldırılması yönündeki Anayasa değişikliğine ilişkin görüşlerini de aktaran Fırat, bir hukukçu olarak DGM'leri içlerine sindiremediğini söyledi. DGM'leri 19. yüzyıl öncesinden kalmış bir yapı olarak nitelendiren Fırat, olağanüstü mahkemelerin mutlaka kaldırılması gerektiğini vurguladı. Fırat, ''Bazıları 'yargı bağımsız konuşulmaz' diyor. Bu safsatanın bir kenara bırakılması lazım. Yargı bağımsız da Meclis bağımlı mı? Üç erk hakkında da konuşulabilir.Yargı sistemi dünyadaki değişiklikleri sıkı takip etmelidir'' dedi. Fırat, 'DEP'lilerin mahkumiyetlerinin devam etmesinin AB önünde engel olacağı söyleniyor' yönündeki bir soru üzerine de, ''Yapacak birşey yok. Birileri zil takıp oynasın'' değerlendirmesini yaptı.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:04