Kamuoyunda AB Uyum Paketi olarak bilinen ve Anayasa değişiklikleri çerçevesinde gerçekleştirilen yasal düzenlemeler Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in onayı ile yürürlüğe girdi.
Böylece AK Parti hakkında açılan kapatma davasının yasal dayanağı kalmadı. Siirt’te 9 Şubat’ta yapılması beklenen seçimlerin bir ay ertelenmesi gündeme geldi, ideolojik suçlar sebebiyle 1 yıl ve daha az ceza alanların siyasi yasağı kaldırıldı. AK Parti lideri Tayyip Erdoğan’a milletvekilliği yolu açıldı.
Söz konusu uyum paketinde Siyasi Partiler Yasası’nın 104. maddesinin 2. fıkrasında yapılan değişiklik siyasi partiler açısından büyük önem taşıyor. Buna göre, partilerin kapatılması zorlaştırılırken, ihtarın gereğini yerine getirmeyen partiye kapatma davası açılamıyor. Devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakma talebinde bulunabiliyor
Siyasi Partiler Yasası’nın (SPY) 8. maddesinde yapılan değişiklikle de kurucu üyelik için milletvekili seçilme yeterliği değil, partiye üye olma şartlarını taşımak yeterli olacak. SPY’nin siyasi partilere üye olma şartlarını düzenleyen 11. maddesindeki TCK’nın 312. maddesinden mahkum olanların üye olamayacağına ilişkin hüküm de kaldırılarak yerine “terör eylemlerinden mahkum olanlar” şartı getirildi.
Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, AK Parti’nin daha önce Anayasa Mahkemesi’nce verilen ihtarın gereğini yasanın öngördüğü şekilde yerine getirmediği gerekçesiyle kapatma davası açmıştı. Kanadoğlu, Erdoğan’ın genel başkanlık görev ve yetkilerinin tedbiren önlenmesini de istemişti. Yapılan değişikliklerle bu istemin de dayanağı kalmadı. Çünkü, parti kurucusu olmak için milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olma şartı kaldırıldı. Anayasa Mahkemesi’nin önümüzdeki günlerde yeni duruma göre kapatma davası ve tedbir istemi hakkında karar vermesi bekleniyor.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:07