AK Parti, Anayasa değişikliği paketini Meclis'ten geçirmek için, milletvekillerinin tam kadro Meclis'te bulunmasını istedi. Milletvekillerine Ankara'dan çıkış yasağı getirilirken, Başbakan Tayyip Erdoğan da, Yunanistan gezisine hiçbir milletvekilini götürmeyecek.
AB'ye uyum kapsamında AK Parti milletvekilleri tarafından verilen Anayasa değişiklik teklifinin TBMM Genel Kurulu'ndaki ilk tur oylaması 4 Mayıs Salı günü saat 13.00'de, ikinci tur oylamaları ise cuma günü yapılacak.
Anayasa oylamaları gizli yapıldığı ve 10 maddenin oylamasının uzun süreceği hesap edilerek Meclis Genel Kurulu salı ve cuma günleri saat 13.00'te toplanacak. Anayasa değişikliklerinin Meclis'te kabul edilmesi için 367 oya ulaşılması gerekiyor.
Milletvekili götürmeyecek
AK Parti grup yönetimi, milletvekillerinden yurtiçi ve yurtdışındaki bütün programlarını iptal etmelerini ve tam kadro Meclis'te bulunmalarını istedi. AK Parti yönetimi, hiçbir mazereti kabul etmeyeceğini de milletvekillerine bildirdi.
6 Mayıs Perşembe günü Yunanistan gezisine çıkacak olan Başbakan Erdoğan da, geziye sadece bakanları götürken, dış politika danışmanları Eğemen Bağış, Ömer Çelik ve Şaban Dişli başta olmak üzere hiçbir milletvekilini yanına almayacak.
CHP hükümeti rahatlattı
Anayasa değişiklik paketine CHP'lilerin destek vermesi ise AK Parti yönetimini rahatlattı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın destek vermeyeceklerini açıklamasına rağmen CHP milletvekilleri Anayasa Komisyonu'nda pakete destek verdi. Anayasa paketine DYP ile bağımsız milletvekilleri de destek veriyor.
Yeni Anayasa paketinde neler var?
Teklif, Anayasa'nın 10, 15, 17, 30, 38, 87, 90, 131, 143 ve 160. maddelerinde değişiklik içeriyor. Anayasa'nın ''kanun önünde eşitlik'' başlıklı 10. maddesine, ''Kadın ve erkek eşit haklara sahiptir. Devlet, kadınların ve erkeklerin eşitliğinin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür'' ibaresi ekleniyor. Teklifle ölüm cezası, Anayasa'dan tamamen çıkarılıyor. Anayasa'nın ''basın araçlarının korunması'' başlıkla 30. maddesi yeniden düzenleniyor. Kanuna uygun şekilde basın işletmesi olarak kurulan basımevi ve eklentileri ile basın araçları, suç aleti olduğu gerekçesiyle zapt ve müsadere edilemeyecek veya işletilmekten alıkonulamayacak. ''Uluslararası andlaşmaları uygun bulma''yı düzenleyen 90. maddede yapılan değişiklikle, usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası andlaşmalar ile kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası andlaşma hükümleri esas alınacak. Genelkurmay Başkanlığı'nın YÖK'e temsilci vermesine son verilirken, Devlet Güvenlik Mahkemeleri kaldırılıyor. 160. madde değişiklikliği ile de, Sayıştay'a Silahlı Kuvvetler'in elindeki devlet mallarını TBMM adına denetleme yetkisi veriliyor.
YENİ ŞAFAK
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:08