ANLAŞTILAR!.. DSP SEÇİMLERE CHP LİSTESİNDEN GİRECEK!..
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, CHP ve DSP'nin önümüzdeki seçimlerde işbirliği yapma kararı aldıklarını açıkladı.
Baykal, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'le yaptıkları görüşmenin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında, şunları kaydetti:
''Siyasal yaşamımızın iki temel örgütü, sosyal demokratk demokratik sol düşüncenin iki saygın, güçlü, tarih içinde çok önemli sorumluluklar üstlenmiş iki siyasi partisi CHP ve DSP bugün tarihi bir adımı birlikte atıyorlar ve siyasal yaşamımızın dağınıklıktan kurtarılması, Anayasamızın temellerine içtenlikle sahip çıkan halkımızın sosyal ve ekonomik ezilmişliğine son verme iddiasını yansıtan çağdaş sosyal demokrat ilkeler ve değerleri özümsemiş bir milli çözümün oluşturulması doğrultusunda önümüzdeki seçimlerde işbirliği yapma kararını kamuoyuna açıklıyorlar. Bu büyük ve tarihi bir bütünleşme doğrultusunda atılmış tarihi bir adımdır, iki siyasi parti olarak elele vereceğiz ve seçimlerde birlikte çalışacağız.''
Baykal sözlerine "Büyük bir tarihi anı yaşıyoruz. Sosyaldemokratlar arasında artık birlik oluştu.Bu konuda sayın Zeki Sezer önemli katkı sağladı.Bugün kendimi Ecevit'le kucaklaşmış hissediyorum"diyerek başladı.
Baykal, "Siyasal yaşamımın en önemli günü. Uzlaşma beklentilere karşılık veren bir bir işbirliği yapılmıştır. DSP'nin adayları CHP listesinden seçimlere girecektir. Benim fikrim bütün bu uzlaşmayı sağlamış katkıda bulunmuş olan DSP'nin Genel Başkanı Sayın Zeki Sezer'in de olmasını istiyorum" dedi.
Baykal'dan sonra konuşan DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, "Rejimin tehlikeye girdiği böyle bir ortamda iki partinin uzlaşmış olması gerçekten sevindiricidir. Ben milletvekili adayı olmayacağım. Bu kararım kesindir. DSP'li arkadaşlarımız kendi parti kimliklerini koruyarak CHP listesinden seçime girecektir. Bunun için partimizin bir kararına ihtiyacımız var. Bu formalitedir. Demokratik solcular bu kararı süretle alacaklardır. Bundan sonra herşey çok güzel olacaktır. Biz sayılar üzerinde bir pazarlık yapmadık. Seçimden sonra bu işbirliği iktidar olursa benim bakanlık almam gibi bir şeyin iması bile olmadı.Biz liste pazarlığı yapmadık. Bundan sonra iki partinin yetkilileri bir araya gelip anlayış içerisinde ortak bir noktada buluşacaklardır" dedi.
Mitinglere birlikte mi çıkacaksınız? sorusuna Baykal, "Bunları konuşmadık.Bizim toplantılarımızda DSP bayraklarının olması bizi rahatsız etmez. Bizim böyle bir telaşımız yok.Kaygımız yok. Bunları ileri de belirleyeceğiz.Biz DSP'liyi bir partilimiz gibi görüp CHP adı altında listemize koyacağız" dedi.
Sayın Sezer "İşbirliği" dedi siz "birleşme" dediniz. Seçim sonrası parlamentoda nasıl bir birliktelik olacak? sorusuna Baykal, "Biz CHP ve DSP'li arkadaşlarla yeni Meclis'te çok başarılı bir çalışma yapacağız. Ayrışmadan birleşerek Türkiye için çalışacağız" dedi.
BAYKAL: ''BİRLİKTE BÜYÜK YOLCULUĞA ÇIKIYORUZ''
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, CHP-DSP'nin seçim işbirliği kararı ile büyük bir yolculuğa çıktıklarını belirterek, ''Türkiye'de artık çok güzel şeyler olacak'' dedi.
CHP lideri Baykal, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer ile düzenledikleri ortak basın toplantısında, alınan kararın Türkiye'nin geleceği için taşıdığı önemin farkında olduklarını kaydederek şöyle konuştu:
''Bu aşamaya çok çok daha önce gelinmiş olmasını isterdim. Bülent Ecevit'in yaşadığı günlerde onunla siyasette kucaklaşabilmeyi hep istemişimdir. Onu o noktada başaramadık. Ecevit'in aramızdan ayrılmış olması, böyle bir siyasi ve insani kucaklaşma özlemimi yerine getirmekten beni mahrum etti. Bunun iç sızını hep taşıyorum. Şu anda DSP ile bütünleşme doğrultusunda böyle bir adım atıyor olmamız, inanıyorum bu konunun da yeni bir noktaya gelmesini sağlıyor. Kendimi bir anlamda Ecevit ile kucaklaşmış gibi hissediyorum.''
Baykal, bugüne kadar bu seçim işbirliğinin DSP'den bazı arkadaşlarının CHP listesinden, CHP'li olarak aday olmaları suretiyle gerçekleştirileceğinin düşünüldüğünü anımsatarak, bu temel üzerinde bir çalışma yapıldığını vurguladı.
SEZER: ''MİLLETVEKİLİ ADAYI OLMAMA KARARIM SÜRÜYOR''
DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, seçimlerde işbirliği kararıyla DSP'li adayların, parti kimliklerini sürdürerek CHP listelerinden aday olabileceğini, kendisinin ise milletvekili adayı olmama konusundaki kararını sürdürdüğünü bildirdi.
Sezer, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile CHP Genel Merkezi'nde gerçekleştirdiği görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Zeki Sezer, ''rejimin, laik demokrasinin, cumhuriyetin ve milli bütünlüğün tehdit altında olduğunu, kendilerinin de tehditleri ortadan kaldırmak üzere güçlü bir yapıyı ortaya koymak istediklerini'' ifade etti.
''Bunu başarabilmenin mutluluğunu yaşıyorum'' diyen Sezer, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bu seçimlerde yapacağımız işbirliği ile DSP'li adaylar, parti kimliklerini sürdürerek CHP listesinden aday olabilecek. Dolayısıyla iki partinin Mecliste bir güç birliği yapmasının önünde hiçbir engel yok. Bu işbirliğinin Türkiye'nin önünü açacağını umutsuzluk duyan insanların yeniden umutlanmasına yol açacağına içtenlikle güveniyorum.''
Zeki Sezer, seçimlere işbirliği içerisinde birlikte gitme kararını partilerinin yetkili kurullarına götüreceklerini, kurulların da bu işbirliğini onaylayacağını düşündüğünü belirtti.
Sezer, resmi sürecin başladığını, bugünden itibaren ortak seçim çalışmasının başlayacağını, bu çalışmanın ''Türkiye'nin önüne ciddi bir iktidar, sol bir aydınlık alternatifi koyacağını'' bildirdi.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 19:09